Pierniki (pierniczki) świąteczne



świetne pierniczki na bazie miodu, z przyjemnie wyczuwalną nutą pieprzu. Bardzo mi smakują, dla mnie to prawdziwe pierniczki świąteczne, nieco twarde, z dodatkiem mąki żytniej (oczywiście można użyć samej mąki pszennej - przepis nie mówi jakiej mąki użyć). Przepis Agnieszki Kręglickiej z programu Para w kuchni 2. Te pierniki trzeba upiec na kilka dni przed Świętami, by zdążyły zmięknąć. U mnie ostatecznie zmiękły po lukrowaniu - nawet nie musiałam bawić się w pakowanie ich do szczelnych puszek. Bardzo długo można je przechowywać.

Pierniki/pierniczki świąteczne

Składniki:

szklanka w tym przepisie ma 250ml
  • 1,5 kg mąki*
  • 1/2 kg miodu
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki płynu (glog, mleko, woda, wino)
  • łyżka utłuczonego pieprzu (dałam 2 łyżeczki czyli 2/3 łyżki drobno mielonego pieprzu i to moim zdaniem wystarczy)
  • 8-10 utłuczonych goździków
  • 5 utłuczonych ziarenek ziela angielskiego (dałam 1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego)
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
*[dałam 970g mąki pszennej tortowej typ 450, 230g mąki żytniej razowej typ 2000, 285g mąki pszennej typ 650 i 15g mąki pszennej razowej]; bardzo polecam mieszanie mąk, a zwłaszcza dodatek mąki żytniej

Jak zrobić pierniczki?

Na niezbyt dużym gazie zagotować: miód, cukier, masło, sól, przyprawy, kawę i kakao; dokładnie wymieszać. Przestudzić. Wymieszać kilogram mąki z sodą. Pół kilograma mąki pozostawić do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Dodać do mąki z sodą przestudzoną masę i trzy jajka. Jeśli ciasto jest za gęste dolać płynu. Dobrze wyrobić podsypując mąką. Odstawić do lodówki na 2 godziny (do tygodnia). Odkrawać plastry ciasta, wałkować na grubość ok. 5-6 mm i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 5 minut.

UWAGI:

Przepis nie mówi jakiej mąki użyć, użyłam mieszanej - przez co pierniczki są trochę twardsze i trudniej się je rozwałkowywało. Przez to jednak są zdrowsze. Dodatek mąki żytniej jest dla mnie nieodzowny, bo pierniki różnią się przez to od kupowanych w sklepie, są bardziej "piernikowe".

Pierniczki po upieczeniu mogą być twarde, wystarczy je włożyć do szczelnie zamykanej puszki metalowej/słoika z zakrętką z kawałkiem jabłka [jabłko wymieniać co jakiś czas] - jabłko odda wtedy wilgoć pierniczkom.

Po całkowitym ostudzeniu pierniczki można polukrować - u mnie pod wpływem lukru stały się bardzo miękkie.

Przepis podstawowy na lukier:

1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 - 1 i 3/4 łyżki gorącej wody - ilość wody zależy od tego jak gęsty lukier chcemy otrzymać

Jak zrobić lukier? To bardzo proste. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę, zaczynając od 1 łyżki wody, rozcieramy całość łyżką, dodajemy wodę w zależności od gęstości lukru jaką chcemy mieć.

Jak lukrować pierniczki? Są dwa sposoby. Albo smarujemy pierniczki pędzelkiem zanurzonym wcześniej w lukrze albo nadziewamy spodnią część pierniczka na wykałaczkę i zanurzamy pierniczek w lukrze, po czym odstawiamy np. na kratkę kuchenną albo na blat.

Jest to lukrowanie z tych najmniej skomplikowanych i trwających kilkanaście minut. Nie dla mnie misterne ozdabianie pierniczków w koronki i inne szlaczki :)


____

Jeśli nie masz kilku dni na pierniki, upiecz inne - Lebkuchen, pierniki z marcepanem i migdałami.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze :

  1. mnie jutro czeka lukrowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. istna fabryka!
    urocze pierniczki ;]
    śliczne kształty. te ludziki mnie urzekły xd

    OdpowiedzUsuń
  3. hej! Fajnego masz bloga :) i widzę, że mamy takie same foremki na pierniczki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za komplement. Foremki tegoroczne - z Duki ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)