Śledzie marynowane, w marchewce



Marchewka po uduszeniu jest lekko słodka i dzięki temu oddaje ten smak marynowanym śledziom. Wiem, że można podejść z rezerwą do tego przepisu - z uwagi na tylko trzy składniki i absolutny brak przypraw. Sama do niego z ową rezerwą podeszłam i dlatego zrobiłam je "na próbę" przed Bożym Narodzeniem - a robienie czegoś w ramach ćwiczeń praktycznie nie zdarza się nigdy. Moim zdaniem ważne jest jakich śledzi użyjemy do przepisu - moje były nieznacznie octowe, w zasadzie bardziej korzenne - ocet w nich był niewyczuwalny - mogłabym je jeść same do obiadu. Te śledzie w marchewce są naprawdę smaczne. Przepis z forum cincin.

Śledzie [filety śledziowe] marynowane w marchewce 

Składniki:

  • 570g marchwi tj. dwie b. duże [waga: 516g po obraniu]
  • 180 ml oleju
  • 545g filetów śledziowych marynowanych - a la Bismarck [tj. śledzi w lekkiej zalewie octowo-korzennej] - waga przed obraniem filetów ze skóry

Wykonanie:

Marchew zetrzeć na tarce na bardzo małych oczkach albo bardzo drobno poszatkować w malakserze.
Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej, dodać startą marchew i dusić na niezbyt dużym ogniu aż marchewka będzie miękka - trwa to ok. 10 minut. Ilość oleju należy regulować - marchewka nie powinna być sucha i się przypalać. Farsz marchewkowy należy wystudzić przed połączeniem go z rybą.

Płaty śledziowe obrać ze skóry i pokroić na niezbyt duże kawałki.

Uduszoną [i ostudzoną] marchewkę oraz śledzie układać warstwami w słoiku. Nie dodawać żadnych przypraw.

Śledzie powinny zostać odstawione do lodówki na 1-2 dni przed konsumpcją w celu połączenia się smaków.

____

Inna propozycja na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia - sałatka śledziowa warstwowa.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarze :

  1. Wyglądają ciekawie pod względem kolorystycznym.

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już spróbowałam - wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewka i śledzie to niecodzienne, ale i pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. zaintrygowalo mnie to polaczenie, musze je wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)