Zrazy wołowe zawijane



Luźno inspirowane przepisem z książki "Kuchnia ziemiańska. Błogosławione cztery pory roku" Jerzego Jacka Nieżychowskiego. To książka o kuchni ziemiańskiej z Wielkopolski, w zasadzie gawęda poprzeplatana przepisami. Lubię takie podróże w przeszłość, inspirują mnie. Po oryginał odsyłam do książki, tu podaję moją wersję. Przygotowanie tego dania zaczęłam dzień wcześniej, bo wymaga ono sporo czasu - przede wszystkim ugotowania dobrego wywaru - będącego podstawą sosu. Od jakiegoś czasu wszystkie wywary mięsne zaczynam robić w piekarniku - dzięki temu są bardzo aromatyczne [i ciemne]. Zrazy zebrały bardzo dobre recenzje, także polecam w liczbie mnogiej. To były moje pierwsze zrazy, więc nie mam wprawy w tym, by skrzętnie ukryć wykałaczki. Uwaga - żeby przygotować to danie trzeba mieć garnek na ilość porcji jak dla wojska ;) [ok. 15 zrazów]

Składniki:
  • 1,9kg wołowiny zrazowej*
  • 300g wędzonej słoniny [optymalnie, niestety musiałam dać zwykłą]
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 garście suszonych prawdziwków/podgrzybków
  • czosnek, sól, pieprz
  • 3 czubate łyżki smalcu
  • do zagęszczenia 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w zimnej wodzie
  • do przyprawienia sosu: sól, pieprz, kilka ząbków czosnku

Na wywar mięsny użyłam:
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 żeberko wędzone
  • 1kg kości schabowych
  • liść laurowy
  • 15 szt. pieprzu w ziarnach
  • cebula pokrojona na połówki, nieobrana
  • 5 szt. ziela angielskiego w ziarnach

Wykonanie:

Przygotować wywar mięsny wg tego przepisu- ten etap trwa najdłużej, bo ok. 5 godzin.

Grzyby namoczyć w wodzie na 2-3h, a następnie ugotować do miękkości [oczywiście w tej samej wodzie].

Piękne płaty pieczeni wołowej należy cienko pokroić w poprzek włókien i rozbić. Posolić, lekko popieprzyć, dodać sproszkowanego czosnku.

Słoninę pokroić na cienkie plasterki - krótko ją przysmażyć na bardzo gorącej patelni.
Ogórki i chleb pokroić w słupki a grzyby na paseczki.

Na każdym plasterku mięsa położyć plasterek słoniny, słupek ogórka i chleba oraz kilka paseczków grzybów. Uformować zrazy - robiąc pakiecik z mięsa; zapiąć wykałaczkami albo związać nitką.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim zrazy - z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka, dodać pozostałe grzyby - wraz z wodą, w której się moczyły, a następnie gotowały - oraz słoninę. Podlać wywarem mięsnym [w ostateczności wodą] i dusić pod przykryciem 1,5h aż zrazy będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. W oddzielnym garnuszku rozprowadzić zimną wodę z mąką ziemniaczaną, wlać do zrazów i wymieszać, zagotować.

Zrazy warto przygotować kilka godzin wcześniej - tak by móc włożyć je - po ostudzeniu - do lodówki i by łatwo można było zebrać tłuszcz z powierzchni.

UWAGI:

1. Mięso koniecznie trzeba cienko pokroić, inaczej trudno je rozbić.
2. Nawet w książce autor pozwala na używanie sproszkowanego czosnku, więc z wygody pozwoliłam sobie takiego użyć :)
3. Oryginał przepisu zakładał użycie ogórków konserwowych, które mi jakoś w zrazach nie pasują, zdecydowanie wolę kiszone.
4. Przepis nie zakładał ugotowania grzybów do miękkości, a tylko namoczenie.
5. Zrazy najlepiej rozbijać z użyciem woreczka foliowego albo folii spożywczej - mięso włożyć do worka albo owinąć folią i dopiero rozbijać tłuczkiem.
6. Rosołu wychodzi bardzo dużo, ale i tak musiałam dolać ok. 300ml wody, żeby przykryć zrazy płynem podczas gotowania. Zostało mi trochę pysznego sosu, wykorzystałam go do bitek wieprzowych.

10 komentarze :

  1. Zrazow nie jadlam chyba juz w trzy lata. Narobilas mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monikucho - ja nie jadłam chyba z 10 lat! ech, trochę jest z nimi zabawy, lepiej je jeść niż robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wolę zdecydowanie z kiszonymi. To danie jem za każdym razem kiedy jestem w Polsce, czyli raz w roku. To popisowe danie mojej teściowej, nigdy nie było mnie przy ich tworzeniu, więc nie wiem czy robi podobnie. Uwielbiam je wprost, zawsze obowiązkowo są do nich kluski śląskie i pyszny wołowy sos. Nigdy się jednak nie pokusiłam o ich zrobienie, czas to może zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcią zjadłabym takie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nina jedno wiem na pewno Ty jesteś bardzo pracowita i wspaniale komponujesz smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. My jadamy od czasu i zaesze nam smakują;-)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukam przepisu na tort orzechowy Jacka Nieżychowskiego. Bardzo proszę o informacje na ten temat.
    heyday@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimie - niestety, ale w mojej książce nie ma tego przepisu. Szukałam zarówno w spisie treści, przewertowałam też książkę

    Grumko- ja to chyba za leniwa jestem na robienie "od czasu do czasu", to tyle pracy...

    Polko - a ja wiem, że Ty jesteś dla mnie bardzo miła :)

    Noblevo - może jednak zostaw robienie teściowej, to pracochłonne zajęcie, lepiej je jeść niż robić - no chyba że nie ma się innego wyjścia

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj CZARODZIEJKO KUCHNI!!!
    Wszedłem przypadkowo na twój przepis dotyczący zrazów i za jednym zamachem rozwiązałaś mój problem
    a mianowicie co zrobić aby zrazy mimo różnych eksperymentów nie były suche.Chlebuś w środku i słoninka w przyszłym sosie zrobiły swoje. Ja przed zawijaniem smaruję mięso musztardą lub sosem chrzanowym,podobno to "ulepszenie" pochodzi z kresów skąd wywodzi się moja rodzina.Pozdrawiam serdecznie za przepisy i porady kuchenne, które wg mnie wiodą prym na kulinarnym internecie.Teraz wiem jak mam problem lub potrzebuję wspaniałego przepisu walę jak w dym do Niny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, jakie piękne określenie - zapamiętam sobie :))) zapraszam po przepisy - mam nadzieję, że przydam się.

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)