Zupa z szafranem i porem


Szczypta szafranu dodaje koloru i smaku tej prostej zupie z dodatkiem chrupiących talarków z pora. Zupa jest fantastyczna - wyrazista, lekko słodka, może być zupą codzienną, ale bez tremy podałabym ją podczas uroczystego obiadu. Bardzo polecam - zupę ale i wywar jako taki. Zapewne talarki z pora powinno się smażyć w głębokim tłuszczu, ale ja dałam radę na 4-5 łyżkach - w woku, smażyłam etapami.






Wywar warzywny

Składniki:
  • 3 małe marchewki (obrane)
  • 1 pietruszka (obrana)
  • 1 pokrojona nieobrana cebula
  • 8-10 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, pokrojony na kawałki
  • mała garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki delikatnego sosu sojowego
  • 3/4 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • skórki z 2 sporych pomidorów
  • 1 mały seler
  • 3 liście laurowe
  • łodygi z 1 pęczka natki pietruszki [liście wykorzystałam do czegoś zupełnie innego]
  • 1 łyżka soli
  • 3,5 litra zimnej wody
  • opcjonalnie: obierki z pora, łodygi z pęczka koperku (czyli to, co masz w kuchni)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na wywar umieścić w sporym garnku. Doprowadzić do wrzenia, gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Odcedzić przez sito, warzywa wyrzucić. Wywar jest gotowy. Odlać z niego 1 litr na zupę z poniższego przepisu, resztę można po ostudzeniu zamrozić albo użyć do innych celów.

Zupa z szafranem i porem

Składniki [na 4 porcje]:

  • 400g białych i jasnozielonych części pora [5 małych sztuk]
  • 2 łyżki masła [ok. 50g]
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 200ml wody
  • biały pieprz
  • gruby szczypior
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 białko
  • olej do smażenia [ja użyłam ok. 4-5 łyżek]

Wykonanie:

Pory pokroić odkładając wcześniej 12 sztuk pierścieni [po 4 na osobę] - tych zewnętrznych, największych - u mnie 2-3 warstwy pora na talarek. Pierścienie zostawić na później. Drobno pokrojony por podsmażyć na rozgrzanym maśle i oleju - w woku albo średniej wielkości garnku. Podsmażałam około 2 minut mieszając - por ma zmięknąć, ale nie zrumienić się.






Dodać szafran i mąkę, wymieszać i chwilę podsmażyć. Stopniowo wlewać bulion i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut aż zgęstnieje.

Zupę zmiksować na gładką masę, przyprawić - mi wystarczył biały pieprz, bo wywar był wystarczająco słony.

Pierścienie z pora:

Białko delikatnie ubić widelcem. Talarki pora obtaczać w białku, a następnie w mące kukurydzianej. Pierścienie smażyć na gorącym oleju z dwóch stron, aż staną się chrupiące i złociste. Odsączone z tłuszczu podawać na wierzchu zupy razem z posiekanym grubym szczypiorkiem.








_________

Wywar warzywny - inspiracja "Encyklopedia zup" wyd. Bellona, przepis na zupę z książki "Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów" BBC Good Food Magazine - trochę przeze mnie zmieniony

P.S. Książka podaje przybliżoną wartość energetyczną 219 kcal na porcję.

7 komentarze :

  1. lubię takie gęste zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porooowa, najlepsza zupa na zimowy powrót do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to kolejna do wypróbowania w tym miesiacu na rozgrzanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej... interesująca.
    ten szafran... mm!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie porowa a najciekawszy w Twojej jest wywar, ile tam smakow i aromatow.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zupy. Przepis zapisuję i wkrótce zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. lo - zrób i daj znać, koniecznie zrób na tym wywarze, to duet bardzo udany

    thiesso - a wiesz, że robiłam go pierwszy raz? tez mi się podoba, tym bardziej, że nie trzeba używać do niego niczego, czego nie ma w polskich sklepach przez cały rok, a widziałam kiedyś [zachwalany bardzo] przepis na wywar warzywny chyba G. Ramsaya z winem... nawet miałam zrobić, ale wino - i otwieranie całej butelki, trochę mnie zniechęciło - niby wiem, że można je potem zamrozić, ale zawsze

    Karmelitko- :)

    Kasiu - życzę Ci by Ci wyszła

    Arven - żeby tylko ktoś nam ją podgrzał i podał w momencie gdy wracamy zziębnięci do domu ;)

    Paulo - ja też

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)