Szybki żurek na maślance





Ten żurek nie zastąpi mi tradycyjnego żurku wielkanocnego, z dodatkiem wywaru z kiełbasy, przygotowanego na esencjonalnym wywarze mięsno-warzywnym. Jest szybki w przygotowaniu i to jego niewątpliwa zaleta, zrobiłam go w mniej niż pół godziny. Oryginalnie pochodził z kuchni beskidzkiej, przerobiłam go na swą modłę - podając go tak, jak jadłam w dzieciństwie - z talerzem ziemniaków, co stanowi pełny obiad i syci na kilka godzin. Będę wracać do tego przepisu, dlatego że smakuje bardzo dobrze, a także dlatego, że produktem ubocznym jest pyszny ser biały, którego nie kupi się w żadnym sklepie. Ważna rzecz - zakwas na żurek. Od lat robi go moja babcia. Nastawianie zakwasu na żur jest bardzo proste, warto się pokusić. Żurek w mojej rodzinie jadło się wielokrotnie i przyznam, że niemal za każdym razem smakuje inaczej - to przez zakwas: raz jest bardziej kwaśny, raz mniej, innym razem bardziej czosnkowy [czasem się go dodaje na koniec kiszenia, już po zlaniu]. Zakwas może trochę poleżeć w lodówce - byle nie za długo, bo robi się za kwaśny.

Szybki żurek na maślance [3 porcje]


  • 1 litr maślanki
  • 2 średnie cebule
  • 25 dag wędzonego surowego boczku
  • 1/2 litra domowego zakwasu na żurek (sam płyn)
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 6-8 niedużych ziemniaków [po 2-2 1/2 na osobę]
  • sól, pieprz
  • 2 duże liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 20 dag żeberek, najlepiej wędzonych


do podania: po 1 jajku na twardo na osobę
opcjonalnie: natka pietruszki do posypania, świeżo starty chrzan

Wykonanie:

Przygotować serwatkę, która będzie potrzebna do żurku: podgrzać maślankę aż do wyraźnego oddzielenia się serwatki od reszty [nigdy nie podgrzewam za bardzo, żeby twarożek nie był suchy], odcedzić na gęstym sicie, najlepiej wyłożonym gazą. Ser biały zjeść ze smakiem (to smak z dzieciństwa!), a serwatkę zachować do zupy.

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni aż do wytopienia się tłuszczu, skwarki odłożyć, a na tłuszczu (jeśli jakiś będzie, dlatego, że dzisiejsze boczki mają dużo wody!] podsmażyć pokrojoną w kostkę jedną cebulę - do zeszklenia.

W międzyczasie obrać i gotować ziemniaki oraz przygotować jajka na twardo.

Czosnek obrać, zgnieść nożem, drobno pokroić. W garnku (w którym będziemy gotować zupę) podgotować czosnek w 1/4 szklanki wody. 1 nieobraną cebulę opalić na ogniu - aż będzie w wielu miejscach czarna, dodać do garnka, wlać zakwas, dać ziele angielskie i liście laurowe, żeberka i serwatkę. Pogotować ok. 15 minut [być może można dłużej, ale nie było to konieczne], odcedzić. Doprawić solą i pieprzem - kwasowość można wyrównać odrobiną cukru/dodatkiem soku z cytryny.

Do żurku dodać dużą ilość roztartego w dłoniach [ważne!] suszonego majeranku, dodać śmietanę (uprzednio rozprowadzoną w 1/2 szklanki zupy). Jeść gorący z jajkiem ugotowanym na twardo, z talerzem ziemniaków, posypanych skwarkami boczku.

P.S. Gęstość zupy zależy od tego czy wraz z zakwasem wlejemy do zupy mąkę, ja tego nie robiłam.


17 komentarze :

  1. żurek uwielbiany jest w moim domu, oczywiście z domowego zakwasu z maki i wody najlepszy ( co pisałam u siebie na blogu ) . Z serwatki robiłam dwa razy i tez jest dobry. Mleko kupiłam od rolnika na targu i przelałam do glinianego dzbana , gdzie zsiadło sie . Przecedzilam na pyszny twarzozek, a pozostała serwatkę podzieliłam na 2 części . Jedna do garnka od razu na zupe,a druga do zamrażalnika w pojemniku na później. Ja jestem wielką zwolenniczką regionalnych przepisów . Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nino czy ja mogę zapytać czy ty pochodzisz z Mazowsza? Bo ja choć na Mazowszu mieszkam to pochodzę z Kujaw. A żurek kujawski ZUPEŁNIE różni się w smaku od mazowieckiego (w orginale to chyba śląski?). Dlatego ciekawa jestem :) Muszę twój przepis wypróbować, bo już dawno żurku nie jadłam, a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z maslanka to nie robilam... ale biore przepis i wyprobuje:)
    zurek smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Żurku na maślance jeszcze nigdy nie jadłam. Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jeszcze w życiu nie robiłam żurku, a ten przepis z maslanka brzmi dla mnie bardzo intrygująco. I oczywiście dorzuce do niego kartofle, bo przecież tak jadłam w dzieciństwie i inaczej sobie nie wyobrażam. No i jajo też musi być. Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żurek i zapiszę sobie ten przepis, bo aż mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm, pyszny pyszny żurek. Na maślance nie robiłam jeszcze nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mono, całe wieki nie piłam takiego mleka, które by się zsiadło, nawet te w woreczkach już nie chcą :(

    ka.wo - o nie, nie pochodzę z Mazowsza, ale jedna moja babcia tak - pytasz o ten żurek wielkanocny, o którym wspomniałam, bo to tamten jest naszym rodzinnym przepisem, ten zrobiłam z tego powodu, że nie miałam X godzin na robienie wywaru, bo obiad musiał być już

    Ago - bierz :)

    Haniu - to też był mój pierwszy raz ;) a tak BTW- widziałaś że pod Halą Mirowską pojawił się mlekomat?

    Kingo - to zacznij od zakwasu, nie wiem czemu ale nie ufam tym ze sklepu - aa wiem, kiedyś w latach 90. kupiłyśmy z mamą butelkę w sklepie, pamiętam, że mama bardzo narzekała na jakość i potem już zawsze brała tylko od babci; nigdy nie dorzucam ziemniaków do zupy -może to nieprecyzyjnie napisałam; u nas jest zupa z jajkiem [z chrzanem i kawałkiem białej kiełbasy], a na oddzielnym talerzu, a w zasadzie talerzyku są utłuczone ziemniaki, polane skwarkamai

    Paulin0 - :)

    Marta - ja to Ci powiem, że nie wiedziałam, że serek biały wyjdzie na maślance, moja mama kiedyś robiła tylko na zsiadłym mleku więc nie wiedziałam co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  9. Intrygujacy. Zurki uwielbiam, chetnie wyprobuje taka wersje. Choc przyznaje, ze ilosc wedzonego miesa mnie w nim przeraza, bo nie przepadam. Ale moze cos w ten desen po swojemu zrobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Karolino, to może w ogóle pominiesz żeberka w wywarze albo dasz zwykłe a nie wędzone? Ilość skwarek rzeczywiście była duża (na szczęście mój boczek nie był tłusty) - starczyłoby z 15 dag

    OdpowiedzUsuń
  11. P.S. Jestem ciekawa Karolino jaki przepis wymyślisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Często gotuję żurek, ale korzystam z gotowego w butelce. A tu proszę...Muszę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  13. Żurek uwielbiam a ten przepis jest wyjątkowo ciekawy , wypróbuje na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  14. Żurki darzę wielką miłością. Na maślance jeszcze nie robiłam, a więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Elu, a jak obecnie z jakością tych gotowych zakwasów? ja kupowałam [a właściwie moja mama] kilkanaście lat temu, sporo mogło się zmienic

    ozzie - nietypowy, prawda? z bardzo dobrym produktem ubocznym - serkiem

    Lo - jestem ciekawa Twojej opinii

    Pzdr serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja jestem z Pogórza i u nas robi się taką polewkę wg bardzo starego przepisu. To jest "poliwka na syrwotce" i tam się nie dodaje zakwasu na barszcz - to już inna zupa :-)
    Serwatka, ale nie robiona z maślanki (takiej nie robiłam) tylko pozostała po obcieknięciu sera, jest sama w sobie wystarczająco kwaśna. Dodaje się to tego cebulkę podsmażoną na maśle, chrzan albo czosnek, można zaciągnąć mąką, można dać śmietany (gdy nie było postu) i wszelkich bajerów, jakie kto lubi (analogicznie jak w żurku). najlepsza jest z ziemniakami, chociaż moja babcia najbardziej lubiła z pęcakiem.
    Pozdrowienia - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  17. mamamarzynia - bardzo dziękuję Ci za ten komentarz - chętnie zrobię Twoją wersję - czy Wy nie używacie już kwasu?

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)