Zupa pomidorowa z nutą trawy cytrynowej



Czyli stara, poczciwa zupa pomidorowa w nowej odsłonie. Klasyczne kremy z pomidorów są pyszne, ale czasem można przecież spróbować czegoś nowego - kuchni fusion w wydaniu bardzo udanym. Mariaż Włoch i Azji możliwy jest tylko na talerzu - polecam.

Trawa cytrynowa jest w Polsce coraz bardziej popularna. Można ją dostać w niektórych supermarketach - np. w Piotrze i Pawle i Makro. Kiedyś kupiłam całą paczkę świeżej trawy cytrynowej i zamroziłam nadmiar - oczywiście robi się nieco miękka, ale z powodzeniem nadaje się do zup, w tym tej kokosowej. Przepis pochodzi ze strony Running with Tweezers.


Zupa pomidorowa z nutą trawy cytrynowej - 4-6 porcji

Składniki:

  • 1 łyżka neutralnego w smaku oleju np. rzepakowego, z pestek winogron
  • 1 mała szalotka/dymka, drobno posiekana
  • 5 szklanek wody
  • 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej, pokrojonej, z oddzielonymi liśćmi
  • 800 g [2 puszki] krojonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty pomidorowej [koncentratu pomidorowego dobrej jakości]
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1-2 łyżki azjatyckiego sosu rybnego [jeśli nie masz, możesz pominąć i dać sól]
  • świeżo mielony czarny pieprz, szczypta cukru do smaku

możliwe dodatki: kwaśna śmietana, kolendra, groszek [chrupki] wasabi, kiełki fasoli

Wykonanie:

W średniej wielkości garnku z pokrywką rozgrzej olej - na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulkę i zeszklij ją - potrwa to ok. 2-3 minuty. Dodaj wodę i pokrojoną trawę cytrynową. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimalnego, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20-25 minut. Jeśli chcesz [jak ja], by zupa miała silniejszy aromat trawy cytrynowej wyłącz gaz i pozostaw trawę cytrynową w garnku na godzinę, nie zdejmując pokrywki.Odcedź wywar - otrzymasz ciemny, pachnący trawą cytrynową płyn.

Naciągnięta trawą cytrynową baza do zupy jest gotowa. Na średnim ogniu doprowadź ją do wrzenia, dodaj pokrojone pomidory, pastę pomidorową [=koncentrat, który musi być dobrej jakości, a nie jakiś pomidoropodobny, ciemny i kwaśno-gorzki], płatki chili, sos rybny [zaczęłabym od jednej łyżki] i czarny pieprz. Możesz zmiksować na krem. Spróbuj czy nie potrzeba więcej sosu rybnego/soli, pieprzu i innych przypraw [szczypta cukru, papryka]. Podawaj z jednym z dodatków, albo bez niczego. Można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

P.S. Indeks glikemiczny tej zupy jest bardzo niski. IG pomidorów - 23

14 komentarze :

  1. oj..poczułam piekny aromat...ja jutro gotuje rosyjska solankę...ale ta Twoja pomidorowa taka leciutka ..muszą ją wypróbować..Naszczęście u mnie , w moim mieście też jest sklep Piotr i Paweł..:), bo za Makro nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń
  2. miseczka jest cudna. a pomidorowa to moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieja wyjęła mi z ust to co chciałam napisać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. SERIO? Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie... Ciekawe i zdecydowanie intrygujące:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładna! A jaką masz miseczke piękną:))
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomidorową wsunę w każdej postaci, a Twoja wersja wygląda taaaak smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię Twoje przepisy, Nino, na każdy mam zawsz eochotę! Pomysł z mrożeniem trawy - b. fajny. Zawsze jej za duzo do kupienia naraz!

    OdpowiedzUsuń
  8. niezwykle klarowna ta zupa. taka...idealna.
    i ta cytrynowa nuta. nie powiem, bardzo intrygujące.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, co za komplement z Twojej strony, rumienię się :)))

    cieszę się, że się Wam podoba naczynie do zupy, tym bardziej że jest bardziej dizajnerskie niż praktyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się ten cytrynowy dodatek..

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)