Sałatka z ciecierzycą, makaronem orzo z nutą cytryny





Podwójnie sycąca - dzięki ciecierzycy i makaronowi, smaczna sałatka o odświeżającej nucie cytryny. Można - a nawet trzeba - przygotować ją zawczasu, by smaki się dobrze połączyły. Do jedzenia na zimno.

Sałatka z ciecierzycą, makaronem orzo z nutą cytryny

Składniki [3-4 porcje jako samodzielny obiad]:
inspiracja: Heidi Swanson ze 101 Cookbooks

  • 1 szklanka suchego makaronu orzo
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy [ewentualnie z puszki]
  • 2 średnie pory - 1 szklanka pokrojonych talarków
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz, sól
  • 1 i 1/2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2 czubate łyżki majonezu*
  • 200 g różyczek brokułów - 2 szklanki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki [może być mrożona]


Wykonanie:

Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do przestudzenia.

Brokuły ugotować na parze al dente - można je też później lekko zbrązowić na suchej patelni teflonowej albo ceramicznej.

Na dużej patelni (albo w woku) rozgrzać tłuszcz, dodać ciecierzycę i smażyć aż stanie się gdzieniegdzie brązowa, dodać pokrojone w talarki pory i posiekany czosnek, smażyć kilka minut aż do czasu gdy pory zmiękną i lekko się zrumienią, mieszając.

Dodać startą skórkę z cytryny, makaron, brokuły, wymieszać. Wmieszać majonez [albo majonez pół na pół z jogurtem/chudą kwaśną śmietaną], dodać czosnek granulowany, pieprz i ewentualnie sól.

Jeśli przechowujesz sałatkę w lodówce, wyjmij ją na pół godziny przed jedzeniem - w temperaturze pokojowej smakuje lepiej.

* "można użyć pół na pół z kwaśną śmietaną 9%, chyba że jesteś na diecie bezmlecznej :(


16 komentarze :

  1. Widzę, że się ciecierzycowo zakręciłaś - smacznie zakręciłaś :) Ale dobrze, jedz ciecierzycę, ona ma dużo białka i minerałów, mózg lepiej pracuje, idealne do nauki :)
    Buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tili, trochę z wyboru, trochę z konieczności się tak zakręciłam, w ostatnim rzucie kupiłam [i ugotowałam], prawie 60 dag ciecierzycy - przecież to cały garnek jest - miały dziś czipsy z części, ale postanowiłam poszaleć i wypróbować różne rzeczy z ciecierzycy. Myślisz że po takim czymś mózg lepiej pracuje? Mój już bywa zmęczony, a przede mną jeszcze ponad 3 miesiące

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie ta salatka podoba - no i przy tym jest pozywna, wiec nadaje sie na lunch. Zapisuje do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciecierzyca jest w modzie, a pomysł na sałatkę bardzo dobry. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwy festiwal ciecierzycy u Ciebie! :) Sałatka bardzo mi się podoba i zapisuję sobie, bo idzie post i w związku z tym postanowiłam bardziej zaprzyjaźnić się z takimi lekkimi (ale pysznymi) daniami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie ugotowałam dużo ilość ciecierzycy na hummus- nie darowałabym sobie takiej sałatki- zrobię mniej hummusa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nina, bardzo ciekawa propozycja. U nas też dużo ciecierzycy ostatnio. Ja ostatnio zrobiłam sałatkę z quinoa i ciecierzycą. Też polecam:) I jeszcze veggi burgers z ciecierzycy, ale to pokażę jak znajdę trochę więcej czasu:) Ach, i robię podejście numer dwa do Twojej propozycji z Weekendowej piekarni bo niestety mi nie wyszły chlebki za pierwszym razem:( Ale się nie poddaje:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Maggie - na lancz, pod warunkiem, że nie obcuje się za bardzo z ludźmi, bo jest mocno czosnkowa

    Kasinka - nie wiedziałam zatem, że wpisuję się w modowe trendy ;)

    Komarko - tak wyszło, będzie jeszcze jedna rzecz w tym ciągu ciecierzycowym - deserowa; wiesz co, ja się przerzuciłam w dużej mierze na dietę bezmięsną - tzn. jem częściej zgodnie z piramidą żywieniową - czerwone mięso bardzo, bardzo rzadko [ostatnio najczęściej w postaci wędliny], warzywa, ciecierzyca, chleb żytni pełnoziarnisty - ostatni wypiek z soją i siemieniem lnianym - może powinnam się zgłosić do programu "Zdrowy człowiek" ;) [tylko musiałabym wyeliminować słodycze... a to niełatwe]

    wielgasiu - mam nadzieję, że Ci zasmakuje

    doroto - spróbuj, nie liczyłam IG, ale na moje oko w bardzo rozsądnym przedziale, tym bardziej, że makaron jest naprawdę al dente

    aga, Majano - dzięki :)

    Agnieszko - bardzo mi przykro, że z chlebem poszło coś nie tak. Może powiedz co, to ktoś będzie mógł Ci pomóc. Robiłaś zgodnie z przepisem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nino, robiłam zgodnie z przepisem tylko nie wiem czy temperatury wyrastania miałam ok. Opadł mi w piekarniku. Nastawię jutro jeszcze raz...musi się udać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja robiłam tak: pierwsza i trzecia faza normalnie w kuchni na blacie [w misce dość szczelnie przykrytej tzn. bez przeciągów, druga faza w łazience- bo tam jest najcieplej. Nie wiem czy temperatury są ok... za pierwszym razem jednak położyłam ciasto na najwyższej półce w kuchni - tam jest najcieplej, potem w łazience [ogrzewanie podłogowe, mała przestrzeń = wyraźnie cieplej od innych pomieszczeń], później znów na najwyższą półkę w kuchni

    jesli Ci opadł, to może przerósł? ile Ci wyrastał? jak "stary" masz zakwas?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyrastał 4 godziny (ostatnie wyrastanie) a zakwas ma trochę ponad rok i do tej pory wszystkie chleby wyrastały wzorcowo...ale to był mój pierwszy 100% żytni. Spróbuję triku z łazienką na II fazę. Dziękuję za rady Nino.

    OdpowiedzUsuń
  12. a wiesz, bardzo mi się spodobała, zapiszę ją sobie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z ust makaroniary "bardzo mi się spodobała" ma inny wydźwięk :)

    Agnieszko - rok to żywotny zakwas, mam nadzieję, że uda się następnym razem

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)