Tort z aksamitnym musem czekoladowym i truskawkami







Nie za słodki tort z aksamitnym musem czekoladowym - bez masła, bo na bazie mascarpone i bitej śmietany. A sam biszkopt? Wart wypróbowania choćby do innych ciast. Nie opadł po upieczeniu, smakował bardzo dobrze, był sam w sobie dość wilgotny i mięsisty. Tort nie jest szczególnie pracochłonny, przygotowałam go - razem z pieczeniem - w półtorej godziny (wspomagając się studzeniem biszkoptu na balkonie w dość chłodny letni dzień). Najlepszy jest po kilku godzinach, przechowywałam w lodówce niecałe 3 dni, niestety przez świeże owoce nie jest to ciasto do dłuższego przechowywania. Przepis z bloga Asi. Zrobiłam jeden mały błąd - czekoladę łączyłam z mascarpone gdy już całkiem wystygła, więc masa nie była idealnie gładka - co pewnie trochę widać na zdjęciach.

Tort z aksamitnym musem czekoladowym i truskawkami

Składniki:

Niezawodny biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao (ok. 32 g)


Błyskawiczny mus czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietanki do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej - najlepiej schłodzonej minimum 12 godzin (ważne)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Nasączenie: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
Przełożenie: około 700 -800 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 2-4 płaskimi łyżkami cukru pudru na mus (ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki; zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek, chociaż uważam, że mus truskawkowy jest tutaj dużo lepszy)
Boki: 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą (użyłam Digestive bez czekolady)

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.





 
JAK UPIEC TORT - PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCH
  •  do zrobienia biszkoptu używaj wagi, tylko zachowanie właściwych proporcji da Ci wyśmienity efekt końcowy, jeśli zaś korzystasz - z braku wagi - z przeliczników gramów na ml - pamiętaj, że 1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka to 5 ml, przy czym są to zupełnie płaskie łyżki i łyżeczki; w wielu sklepach znajdziesz miarki kuchenne za kilka złotych
  • po prawej stronie bloga jest link do przeliczników kuchennych
  • jak ubić bitą śmietanę? to proste pod warunkiem, że użyjesz bardzo zimnej śmietanki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu - w tym celu musi ona leżakować w lodówce nieprzerwanie przez kilkanaście godzin, a tuż przed wykorzystaniem do ubijania warto ją włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika
  • co to jest kąpiel wodna? Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka albo naczynia żaroodpornego z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą. Powinna ona sięgać do trzech czwartych wysokości mniejszego. Nie używamy tak małego naczynia, by woda nalała się do niego, a naczynie pływało niestabilnie jak łódka podczas sztormu. Lepiej by naczynia nie różniły się znacznie wielkością, a jedno było po prostu rozmiar mniejsze od drugiego.
  • ekstrakt z wanilii to nie to samo co sztuczny aromat waniliowy za nieco ponad złotówkę, dostępny w większości sklepów, ekstrakt z wanilii jest naturalny, drogi, najlepiej go zrobić w domu z lasek wanilii kupionych w internecie (różnica w cenie jest znacznie niższa), ale jeśli nie zamierzasz piec dużo albo robisz swój pierwszy tort w życiu, albo zwyczajnie nie masz ekstraktu z wanilii, do nasączenia tortu zamiast ekstraktu użyć jakiegoś fajnego alkoholu - chociażby wódki, smakowej albo zwykłej, może być też  wiśniówka, porzeczkówka lub inna wyrazista smaczna nalewka
  • do tortu można użyć innych owoców - malin, jeżyn lub wiśni (bez pestek)
  • tort należy przechowywać w lodówce
  • do zrobienia biszkoptu używałam jajek średniej wielkości
  • jeśli tort zamierzasz robić etapami, w systemie wieczornym i chcesz sobie rozłożyć pracę, to jednego dnia upiecz biszkopt i go ostudź, drugiego dnia przygotuj krem i jeszcze tego samego dnia przełóż tort.
  • co to jest kratka, na którą odkłada się upieczony biszkopt i czemu służy skoro wygodniej jest nie wyjmować biszkoptu z tortownicy?
jak widzisz wyżej na zdjęciu, kratka to nic innego jak element wyposażenia piekarnika
czemu służy wyjmowanie biszkoptu na kratkę? przede wszystkim biszkopt może odparować a nie zaparzać się od wilgoci; biszkopt na kratkę przekładamy nie natychmiast po upieczeniu, ale czekamy kilkanaście minut, aż ciasto nieco przestygnie i się ustabilizuje, po czym odpinamy obręcz tortownicy, sprawnym ruchem odrywamy papier do pieczenia z dna ciasta. Przy okazji papieru do pieczenia uwaga - warto kupować dobrej jakości, bo odrywanie od niego ciasta jest bardzo proste i nic nie przywiera, raz kupiłam niemarkowy papier i to był błąd - papier tak przywarł do ciasta, że dało się go oderwać tylko razem ze spodem ciasta/chleba!

     

10 komentarze :

  1. Wspaniały tort, Nino.
    Chętnie bym się skusiła na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu, dziś rano rozdałam ostatnie kawałki znajomym; chętnie bym Cię poczęstowała. A tort był dla mojego taty - z okazji dnia ojca i imieninowy. Poszedł z mamą na koncert chopinowski w Łazienkach, wrócił, a tort już był :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam na początku czerwca ten tort na urodziny kumpla. zrobił furorę, jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie! Takie pyszne składniki po prostu musiały dać świetny rezultat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada i truskawki, mmm... pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nina normalnie ten placuch boski :)
    Ja zrobiłam z malinami i mus trochę przekombinowałam bo dostałam od mamy taki dżemik domowy i go zmiksowałam :) Wyszło rewelacja.. Oczywiście w prodiżu 35 minutek :)
    Dzięki jesteś jedyna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam ...
    Nina to będzie mój pierwszy tort (prawdę mówiąc - ciasto), więc moje pytanie może się wydawać nie na miejscu... :)

    Jakie warunki należy spełnić ażeby tort był niezwykle świeży i smaczny po około 24 godzinach od przygotowania?

    /Łukasz

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)