Letnia zupa jarzynowa - z młodych warzyw

To dla mnie kwintesencja lata. Prosty przepis na niezbyt upalne letnie dni. Taką zupę jadam od czerwca do końca lata. Moim tegorocznym odkryciem jest lubczyk zwany też maggi - dzięki niemu zupy nabierają jeszcze lepszego aromatu. Przepis specjalnie dla mojej małej siostry, ale może przyda się i komu innemu :)


Składniki:


Na wywar:


  • 1 duża noga (udko i podudzie) z kurczaka
  • 1/2 kg kości, najlepiej schabowych
  • duży pęczek warzyw: 4 marchewki, 2 pietruszki z nacią, por, nieduży seler z liśćmi
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1-2 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pęczek koperku 
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie: skórki po sparzonych pomidorach [jeśli zostaną po robieniu sałatki pomidorowej], 2 suszone grzyby

Do zupy: sezonowe warzywa:

  • kawałek kalafiora
  • garść zielonej fasolki
  • kawałek kalarepki
  • 2 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie także chuda śmietana i kasza manna

Wykonanie:

Do dużego garnka włożyć umyte mięso i kości - czasem pomijam mięso i używam samych kości. Schabowe są moim zdaniem najlepsze. Zalewam zimną i nieosoloną wodą - w ilości takiej by przykryła mięso i kości - gotowy wywar zawsze można rozcieńczyć. Nieobraną cebulę podpalić nadziewając ją na widelec - aż skórka będzie czarna. Z braku palnika gazowego, można ją przekroić i podpiec na suchej teflonowej patelni. 2 marchewki (2 pozostałe będą do zupy właściwej), pietruszkę i seler obrać. Można pokroić na mniejsze części. Por - do gotowania wywaru używam tylko ciemnozielonej części, jasnozieloną dodaję pokrojoną już do właściwej zupy. Natkę pietruszki i koper podzielić w ten sposób, że do gotowania wywaru użyć gałązek - liście zachować do zupy właściwej. Do gotowania wywaru daję też gałązki selera - nie wszystkie, ale kilka, a część liści zachowuję do zupy właściwej. Jeśli mam, do wywaru daję też skórki pomidorów,czasem kilka suszonych grzybów i obowiązkowo - gałązkę lubczyku zwaną niekiedy maggi. To wspaniała przyprawa dająca niesamowity aromat i smak. Do wywaru używam też ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Kości, mięso i warzywa z ziołami i przyprawami zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć do minimalnego i gotować pod przykryciem około godziny. Odcedzić go garnka, w którym będziemy gotować zupę. Wszystko za wyjątkiem nogi z kurczaka wyrzucić, którą to obrać ze skóry (wyrzucić) i mięso pokroić na mniejsze kawałki.

Do wywaru dodawać kolejno warzywa - w zależności od ich wielkości i czasu gotowania: różyczki kalafiora, pociętą zieloną fasolkę, ziemniaki, pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, pokrojone w cienkie półplasterki kalarepkę. Lekko posolić i popieprzyć. Gotować do miękkości, pod koniec można wsypać do zupy 2-3 łyżki kaszy manny, żeby ją zagęścić i dodać śmietanę (ja wybieram jednak wersję bez śmietany jako smaczniejszą, ewentualnie dodam ją sobie już na talerzu). Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście selera, a po wyłączeniu gazu: posiekaną natkę pietruszki i koperku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ugotowane mięso z kurczaka.


3 komentarze :

  1. Pyszna zupka :). Młode warzywka w jednym talerzu, coś dla mnie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o jejku jakie to było dobre! mogłabym jeść całe lato:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już tęsknie za zupami ;)
    Zapraszam do siebie ;)

    http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)