piątek, 9 września 2011

Rozmarynowo-brzoskwinowe wino musujące

Bardzo ciekawy i smaczny drink, z nutą rozmarynu. Uwaga: alkohol jest niewyczuwalny, zatem trzeba uważać z ilością :) Przepis z "Cooking Light" z czerwca 2010.

Rozmarynowo-brzoskwinowe wino musujące (wytrawne białe prosecco/cava)

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (o długości 7 i 1/2 cm)
  • 2 dojrzałe i słodkie brzoskwinie
  • 1 (750-ml) butelka wytrawnego białego wina musującego (albo nawet dwie*)

Wykonanie:

Wino schłodzić.

Pierwsze 3 składniki umieścić w małym rondelku. Płyn doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przykryć i pozostawić na co najmniej godzinę.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do naczynia wlać syrop cukrowy rozmarynowy przecedzony przez sitko (rozmaryn wyrzucić). Zmiksować. Przetrzeć przez gęste sitko. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Podanie: do każdego z kieliszków od szampana wlać po 2 łyżki syropu brzoskwiniowego oraz 60-80 ml dobrze schłodzonego wina musującego. Wymieszać w kieliszku.

*Oryginalny przepis zakładał, że syropu starczy na 8 kieliszków (czyli 1 butelkę wina), ale tak naprawdę przydadzą się 2 butelki, może nieco więcej.

5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Nigdy nie pomyślałam, że brzoskwinie, wino musujące i rozmaryn razem ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawostka! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. warto spróbować zwłaszcza podczas kilkudaniowych kolacji, bo rozmaryn ma cudowne właściwości poprawiające trawienie :) [a goście nawet o tym nie wiedzą i myślą, że gospodyni chodziło tylko o smak i pewną nowinkę kulinarną]

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujące. Chętnie bym skosztował;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Ja robię podobnego drinka(bellini) tylko bez rozmarynu!

    OdpowiedzUsuń