Wątróbka z jabłkami i cebulą już sama w sobie - dla amatorów tego typu podrobów jest smaczna. Można na takim zestawie poprzestać (ewentualnie wzbogacić go o suszony, roztarty w dłoniach, majeranek) - bez dodatkowego sosu cytrusowego, jednak zachęcam do przygotowania go - to ciekawe połączenie. Aby wątróbka po usmażeniu była miękka, trzeba pamiętać, by nie solić jej przed smażeniem, a już po. Potrawa pojawia się na blogu dziś w związku z corocznym Dniem Jabłka, organizowanym przez Tatter.
Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym
Składniki [dla 2 osób]:
- 320g wątróbki z indyka
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 1 średniej wielkości cebula cukrowa
kurki:
- 270g kurek
- 1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1/2 małej cebuli
sos grapefruitowy:
- sok wyciśnięty z 1 czerwonego grapefruita (ok. 200ml)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka masła sklarowanego (albo 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oleju)
Wykonanie:
Wątróbka:
jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (ja nie obieram ze skórki=błonnik), pokroić na 2-3 mm plasterki. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, popieprzyć.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i nieco podsmażyć, aż odrobinę zmięknie. Dodać wątróbkę i jabłka. Wątróbkę przesmażyć z każdej ze stron. Przykryć patelnię pokrywką - poddusić żeby zmiękła w środku.
Kurki:
kurki oczyścić, jeśli trzeba, to lekko przepłukać (kurki bardzo chłoną wodę). Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, a po 3-4 minutach kurki, usmażyć do miękkości mieszając od czas do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Sos:
Obrany imbir bardzo drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sosu, oprócz soli i gotować aż do zredukowania o połowę - sos wówczas zgęstnieje. Doprawić solą. Uwaga: z tej proporcji składników sosu starczyło na 3 -4 porcje, więc nie pozostaje nic innego jak powtórzyć wątróbkę, albo wykorzystać go do polania innego mięsa.
Jeśli podamy danie na świeżych liściach szpinaku, to dostarczymy sobie (wraz z wątróbką i natką pietruszki) dużą dawkę żelaza.
Inne opcje przygotowania wątróbki:
- wątróbka z jabłkami, cebulą i majerankiem, podawana na sałacie [ja sobie daruję ziemniaki w jadłospisie przez 350-360 dni w roku]
- wątróbka podawana z sosem malinowym
Bardzo ciekawy sposób na wątróbkę, naprawdę jestem ciekawa takiej kompozycji smakowej :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam wielu okazji do gotowania wątróbki ... mój mężczyzna jej nie jada ;/
pozdrawiam!
kompozycja jest b. ciekawa... a wątróbka to jest jednak bardzo damskie danie (żelazo)
OdpowiedzUsuńCuda, cudenka:) Alez ciekawe zestawienie smakow! Musze zapamietac i przygotowac kiedys watrobke w ten sposob.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Lubię wątróbkę z jabłkiem. Narobiłaś mi ochoty i Ty i Oczko:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nino, ale się zgrałyśmy dzisiaj z tą wątróbką - ja śliwki, Ty cytrusy :) To też wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!