Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym



Wątróbka z jabłkami i cebulą już sama w sobie - dla amatorów tego typu podrobów jest smaczna. Można na takim zestawie poprzestać (ewentualnie wzbogacić go o suszony, roztarty w dłoniach, majeranek) - bez dodatkowego sosu cytrusowego, jednak zachęcam do przygotowania go - to ciekawe połączenie. Aby wątróbka po usmażeniu była miękka, trzeba pamiętać, by nie solić jej przed smażeniem, a już po. Potrawa pojawia się na blogu dziś w związku z corocznym Dniem Jabłka, organizowanym przez Tatter.

Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym

Składniki [dla 2 osób]:

  • 320g wątróbki z indyka
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 średniej wielkości cebula cukrowa

kurki:

  • 270g kurek
  • 1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 małej cebuli

sos grapefruitowy:

  • sok wyciśnięty z 1 czerwonego grapefruita (ok. 200ml)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka masła sklarowanego (albo 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oleju)

Wykonanie:

Wątróbka: 

jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (ja nie obieram ze skórki=błonnik), pokroić na 2-3 mm plasterki. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, popieprzyć.

Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i nieco podsmażyć, aż odrobinę zmięknie. Dodać wątróbkę i jabłka. Wątróbkę przesmażyć z każdej ze stron. Przykryć patelnię pokrywką - poddusić żeby zmiękła w środku.

Kurki:

kurki oczyścić, jeśli trzeba, to lekko przepłukać (kurki bardzo chłoną wodę). Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, a po 3-4 minutach kurki, usmażyć do miękkości mieszając od czas do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Sos:

Obrany imbir bardzo drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sosu, oprócz soli i gotować aż do zredukowania o połowę - sos wówczas zgęstnieje. Doprawić solą. Uwaga: z tej proporcji składników sosu starczyło na 3 -4 porcje, więc nie pozostaje nic innego jak powtórzyć wątróbkę, albo wykorzystać go do polania innego mięsa.


Jeśli podamy danie na świeżych liściach szpinaku, to dostarczymy sobie (wraz z wątróbką i natką pietruszki) dużą dawkę żelaza.

Inne opcje przygotowania wątróbki:


  • wątróbka z jabłkami, cebulą i majerankiem, podawana na sałacie [ja sobie daruję ziemniaki w jadłospisie przez 350-360 dni w roku]
  • wątróbka podawana z sosem malinowym




5 komentarze :

  1. Bardzo ciekawy sposób na wątróbkę, naprawdę jestem ciekawa takiej kompozycji smakowej :)
    Niestety nie mam wielu okazji do gotowania wątróbki ... mój mężczyzna jej nie jada ;/

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. kompozycja jest b. ciekawa... a wątróbka to jest jednak bardzo damskie danie (żelazo)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuda, cudenka:) Alez ciekawe zestawienie smakow! Musze zapamietac i przygotowac kiedys watrobke w ten sposob.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wątróbkę z jabłkiem. Narobiłaś mi ochoty i Ty i Oczko:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nino, ale się zgrałyśmy dzisiaj z tą wątróbką - ja śliwki, Ty cytrusy :) To też wypróbuję! :)


    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)