środa, 28 września 2011

Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym



Wątróbka z jabłkami i cebulą już sama w sobie - dla amatorów tego typu podrobów jest smaczna. Można na takim zestawie poprzestać (ewentualnie wzbogacić go o suszony, roztarty w dłoniach, majeranek) - bez dodatkowego sosu cytrusowego, jednak zachęcam do przygotowania go - to ciekawe połączenie. Aby wątróbka po usmażeniu była miękka, trzeba pamiętać, by nie solić jej przed smażeniem, a już po. Potrawa pojawia się na blogu dziś w związku z corocznym Dniem Jabłka, organizowanym przez Tatter.

Wątróbka z indyka z jabłkami i sosem grapefruitowym

Składniki [dla 2 osób]:

  • 320g wątróbki z indyka
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 średniej wielkości cebula cukrowa

kurki:

  • 270g kurek
  • 1 łyżka masła (30g) + 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 małej cebuli

sos grapefruitowy:

  • sok wyciśnięty z 1 czerwonego grapefruita (ok. 200ml)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka masła sklarowanego (albo 1/2 łyżki masła i 1/2 łyżki oleju)

Wykonanie:

Wątróbka: 

jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (ja nie obieram ze skórki=błonnik), pokroić na 2-3 mm plasterki. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, popieprzyć.

Cebulę obrać, pokroić w półtalarki lub w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i nieco podsmażyć, aż odrobinę zmięknie. Dodać wątróbkę i jabłka. Wątróbkę przesmażyć z każdej ze stron. Przykryć patelnię pokrywką - poddusić żeby zmiękła w środku.

Kurki:

kurki oczyścić, jeśli trzeba, to lekko przepłukać (kurki bardzo chłoną wodę). Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, a po 3-4 minutach kurki, usmażyć do miękkości mieszając od czas do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Sos:

Obrany imbir bardzo drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sosu, oprócz soli i gotować aż do zredukowania o połowę - sos wówczas zgęstnieje. Doprawić solą. Uwaga: z tej proporcji składników sosu starczyło na 3 -4 porcje, więc nie pozostaje nic innego jak powtórzyć wątróbkę, albo wykorzystać go do polania innego mięsa.


Jeśli podamy danie na świeżych liściach szpinaku, to dostarczymy sobie (wraz z wątróbką i natką pietruszki) dużą dawkę żelaza.

Inne opcje przygotowania wątróbki:


  • wątróbka z jabłkami, cebulą i majerankiem, podawana na sałacie [ja sobie daruję ziemniaki w jadłospisie przez 350-360 dni w roku]
  • wątróbka podawana z sosem malinowym



5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób na wątróbkę, naprawdę jestem ciekawa takiej kompozycji smakowej :)
    Niestety nie mam wielu okazji do gotowania wątróbki ... mój mężczyzna jej nie jada ;/

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. kompozycja jest b. ciekawa... a wątróbka to jest jednak bardzo damskie danie (żelazo)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuda, cudenka:) Alez ciekawe zestawienie smakow! Musze zapamietac i przygotowac kiedys watrobke w ten sposob.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wątróbkę z jabłkiem. Narobiłaś mi ochoty i Ty i Oczko:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nino, ale się zgrałyśmy dzisiaj z tą wątróbką - ja śliwki, Ty cytrusy :) To też wypróbuję! :)


    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń