Pieczony bakłażan z granatem i sosem jogurtowym


Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Ottolenghi zaproponował wegetariańskie danie, które może być przystawką, dodatkiem do mięsa/ryby bądź samodzielnym daniem. Niezbyt urodziwy pieczony bakłażan w połączeniu z białym sosem (obowiązkowo z czosnkiem) i granatem tworzy ładną wizualnie kompozycję, w dodatku smaczną.

Pieczony bakłażan z granatem i sosem jogurtowym


Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • ok. 6 łyżek oliwy (użyłam rozmarynowej)
  • listki z 3-4 małych gałązek cytrynowego tymianku plus kilka gałązek do dekoracji (pominęłam)
  • sól i czarny pieprz
  • 1 granat

na sos:

  • ok. 150g gęstego jogurtu (w oryginale grecki, który jest wysokokaloryczny, ja używam naturalnego)
  • kilka łyżek maślanki (zależy od tego jak rzadki sos chcemy uzyskać)
  • sól, czarny pieprz
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy (użyłam rozmarynowej)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do wysokiej temperatury - 230 stopni. Wysoka temperatura jest tu zalecana przez Yotama, by bakłażan szybko się upiekł.

Bakłażany umyć. Przekroić na pół wzdłuż. Nie odcinać główki - ze względów dekoracyjnych. Naciąć w kratkę cały miąższ bakłażana bardzo głęboko - nie uszkadzając skórki. Pozwoli to na dotarcie oliwy w głąb warzywa. Pędzelkiem hojnie smarować bakłażany, pozwalając by oliwa wnikała także w przecięcia. Posolić i popieprzyć. Posypać listkami cytrynowego tymianku.

Ułożone w płaskim prostokątnym naczyniu do zapiekania albo na blasze do pieczenia, bakłażany, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut - w zależności od wielkości bakłażana.

W międzyczasie przygotować sos: pomieszać jogurt i maślankę, dodać drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.

Wyjąć pestki granatu, ja przekrawam go najpierw na pół.

Po upieczeniu bakłażana polać go sosem jogurtowym - pozwalając by dotarł do nacięć i wlał się w szczeliny. Posypać suto pestkami granatu. Od razu jeść.



14 komentarze :

  1. Brzydota pieczonego bakłażana jest zdecydowanie w moim guście, a jeszcze z taką ozdobą jak granat i jogurt... ;) Nie ma konkurencji! Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci. Mam w planach zrobienie tego baklazana odkad kupilam ksiazke Ottolenghi, tj. od kilku miesiecy :) Prawde mowiac kupilam ja wlasnie dla tej potrawy bo zdjecie mnie po prostu oczarowalo :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm:) uwielbiam sosy jogurtowe. I takie połączenia. Trzeba zrobić. Ostatnio granaty wpadły mi prawie w ręce, ale nie miałam pomysłu akurat, co z nimi zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oberżyna w takim wydaniu brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się tak przygotowany bakłażan:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często jadam pieczonego bakłażana z czosnkowym jogurtem, połączenia z granatem nie znałam ale brzmi super! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie zapraszam na mojego bloga
    a w nim dwa nowe wpisy (sernik z pianą , szarlotka dla babci)

    wypieki-agi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Bakłażan z granatem?? No, no brzmi fantastyczni. Muszę koniecznie kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bakłażany ! Z takim sosem musi pysznie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bakłażany kocham nad życie, a dodatek jogurtu czosnkowego i granatu tworzy dla mnie taki trochę orientalny klimat, co szczerze uwielbiam. świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio pojawiła się moda na łączenie walorów smakowych dań z odpowiednimi gatunkami herbat. Masz jakieś własne propozycje takich połączeń? Jeśli tak spróbuj swoich sił w konkursie. Wystarczy zarejestrować się na stronie dniherbaty.pl i wysłać przepis dania z propozycją herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu - na szczęście w moim też :)

    Majko - ależ z Ciebie szczęściara, ja jej nie mam; dobrze że jest net

    Nieśka - jak mówisz, ze trzeba, to trzeba :)

    zamifroczko - uwielbiam słowo "oberżyna" i szczerze żałuję, że nie jest ono w użyciu praktycznie w ogóle poza kolorem farby do włosów...

    Majano - cieszę się

    Marta - ja też dopiero poznałam

    wypieki-Agi - w wolnej chwili zerknę

    Magda k. - no dziś bakłażany są w handlu praktycznie cały rok

    Grażyna - to jest nas dwie

    Olu - podziękowania za przepis należą się Ottolenghi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię Yotama, choć nigdy nie mogę zapamiątać pisowni jego nazwyska ;) Gdy przeglądam jego rubrykę w TG, mam ochotę zrobić wszystko! Bakłążan bardzo mi się podoba, chyba go nawet pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś było więcej przepisów w sieci, ale potem zniknęły. Miałam zapisane linki do niego. Teraz otwieram a tam brak przepisów - podejrzewam, że mieli umowę na rok czy półtora od publikacji książki, która była uzupełnieniem promocji.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)