Konfitura z jarzębiny i jabłek




Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy A i C* i są jadalne. Na dżemy/konfitury nadają się po przemrożeniu, żeby straciły goryczkę. Moja konfitura jest słodka - udało mi się całkowicie pozbyć gorzkiego posmaku - dzięki mrożeniu a później obgotowywaniu. Konfitura jest rewelacyjna i ma specyficzny smak - tego trzeba spróbować. Moje tegoroczne odkrycie. Nadaje się m.in. jako dodatek do pieczonych mięs.


"Przed domem jarzębina
Ku ziemi się ugina
Widzisz, coraz to śmielej
Jesień sobie poczyna"
                                    (Jerzy Liebert)

Konfitura z jarzębiny i jabłek

Składniki:

  • 360g jarzębiny (waga po obraniu i oczyszczeniu)
  • 360g cukru
  • 1 duże jabłko winne
  • 2 łyżeczki brandy (opcjonalnie)
  • 3/4 litra + 3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Zebraną z dala od drogi jarzębinę dokładnie umyć, oczyścić z łodyg. Zamrozić na co najmniej kilka dni (moja leżała kilka tygodni, czekając na zrobienie). Wyjąć, wrzucić do ok. 3/4 litra wrzącej wody. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić, wodę wylać. Obgotowaną jarzębinę zalać 3/4 szklanki wody - najlepiej oligoceńskiej lub filtrowanej. Dodać cukier i smażyć w syropie ok. 10 minut na małym ogniu poruszając garnkiem raz po raz. Zebrać pianę zbierającą się na wierzchu i wyrzucić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Smażyć około 5-10 minut. Wyłączyć gaz. Ostudzić. Czynność powtórzyć jeszcze dwu lub trzykrotnie - aż owoce będą szkliste. Na koniec można dodać brandy, ale nie jest to konieczne. Tak usmażona konfitura będzie bardzo gęsta.

*za "Encyklopedią sztuki kulinarnej" Marii Lemnis i Henryka Vitry



***
To moja druga propozycja przygotowana w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Gotujemy po polsku!

4 komentarze :

  1. wyglądają pięknie te kuleczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna konfitura!
    Zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbowałabym takiej konfitury, bo przyznam się, że jeszcze nie miałam okazji skosztować jarzębiny w jakiejkolwiek postaci. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli natrafiłeś na ten przepis, to nie obgotowuj jarzębiny.Wylejesz wszystkie witaminy, mrożenie, cukier,sok z cytryna i koniak w zupełności pozbawią goryczki.Szkoda najwartościowszego !!!!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)