czwartek, 17 listopada 2011

Wielkopolskie pyzy drożdzowe - kluski na parze, buchty, parowańce, paruchy, pampuchy



Nazw jest wiele, a chodzi o to samo. W Wielkopolsce pyzy są popularnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza odświętnego - do jedzenia z sosem, albo polane tłuszczem. Każda szanująca się wielkopolanka ma "specjalną" wkładkę do garnka do gotowania na parze. Wykorzystuje się je w zasadzie tylko do pyz oraz do białej i surowej kiełbasy. Przepis pochodzi z serwisu Ugotuj.to

Wielkopolskie pyzy - kluski na parze

Składniki:

  • ok. 0.5 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła stopionego
  • 3 dag świeżych drożdży
  • sól i cukier

Wykonanie:

Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę i wlać pozostałe mleko, wbić jajka i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony)

Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem.



***
To moja trzecia propozycja przygotowana w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Gotujemy po polsku!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam pampuchy :) najbardziej z sosem truskawkowym albo z sosem z wołowinki i śmietanką :)

    A kiedyś się gdzieś jeszcze spotkałam z kluchami na szmacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione danie mojego dziecka!
    Piękne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam, uwielbiam najbardziej z jagodami lub po prostu z masłem i cukrem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Żadne wesele , komunia czy uroczysty obiad w wielkopolsce bez tych kluch sie nie obędzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pampuchy z gulaszem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je. U mnie to parowańce. Babcia je robiła i zawsze uwielbiałam. jadłam ze śmietaną i cukrem:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyzo - to prawda, u nas w rodzinie są na większości odświętnych obiadów rodzinnych

    widzę, że nazw jest więcej, zapomniałam o "kluchach na lumpie" - hehe

    niektórzy z Was jedzą na słodko, a wiecie że ja nie znam takiego sposobu ich jedzenia, wyłącznie z wytrawnym sosem

    Pzdr serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Bardzo dobry przepis, zrobiłam i wyszły pyszne. Przepis już zanotowałam w moim kajeciku!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczne :) Wyszło nam 15 dużych pyz :) z sosikiem i kurczakiem po prostu mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyzy najprawdopodobniej narodziły sie w południo zachodniej czesci wielkopolski a przepis na ciasto przybył z Czech wraz z przybyciem braci czeskich na tereny dawnej Wielkopolski w szczególności takie miasta jak Leszno które było głównym ich ośrodkiem w wlkp czy dalej Szamotuły i Poznań Pyzy podawane tylko z mięsem roladą wołową lub gulaszem gł. wołowym w Poznaniu z kaczką

    OdpowiedzUsuń