Solony krem karmelowy

To odświętny krem - idealnie pasuje na przykład do karmelizowanych, grillowanych kawałków ananasa (świetnie sprawdza się tu piekarnik z taką opcją - zwłaszcza gdy mamy gości i nie chcemy siedzieć podczas ich wizyty w kuchni lub patelnia grillowa). Będzie tak słony, na ile mu pozwolisz. Mój nieznacznie. Doskonały przepis Eli z bloga mybestfood wymagający średnich umiejętności kulinarnych - robienie karmelu to nie bułka z masłem - dla początkujących. Ela mi napisała, że gęstość kremu zależy od rodzaju użytego mascarpone.

Solony krem karmelowy


Składniki:
  • 50g cukru brązowego (z białego też się udaje)
  • 1 łyżka wody
  • 250g serka mascarpone
  • gruba zmielona sól, ilość wg smaku*
Wykonanie:

Do metalowego garnuszka wsypać cukier i dodać łyżkę wody. Postawić na średni ogień i cały czas pilnując poczekać, aż zamieni się w bursztynowy płyn. Absolutnie nie mieszać, bo cukier może się skrystalizować (wtedy zaczynamy od początku). Gdy kolor będzie odpowiedni, zdjąć garnuszek z ognia, dodać ser i zamieszać. Następnie postawić z powrotem na ogień i mieszając cały czas rozpuścić ewentualne kryształki karmelu. Nie próbować, bo grozi mocnym oparzeniem. Gdy krem będzie już prawie zimny, dodać sól i dokładnie wymieszać.

Będzie wiele chętnych do zajęcia się łyżką i garnuszkiem...

*ja dałam 1/8 łyżeczki

MOJE UWAGI:

To moje drugie podejście do kremu karmelowego. Pierwszy przepis był dużo bardziej skomplikowany, a może to ja mam nadal za mało umiejętności... Ten przepis jest prosty. Nawet jeśli karmel zdejmiemy z gazu zbyt szybko - obawiając się przepalenia, to otrzymamy krem nie bardzo zespolony, ale idealny do maczania w nim np. karmelizowanych, grillowanych kawałków świeżego ananasa.
  • sól dodawana do prawie zimnego kremu (w przeciwieństwie do ciepłego) nie rozpuści się i sos raz na jakiś czas zaskoczy nas fakturą - zresztą to też zależy jak grubej soli użyjemy, ja użyłam kamiennej dość grubo mielonej
  • żeby zrobić dobry karmel trzeba mieć odrobinę wprawy; specjaliści na oryginalnym blogu mówią, że karmel powinien już prawie nie bulgotać. Sama jeszcze nie doszłam do perfekcji i otrzymuję nie smarowidło, a bardziej rzadki krem
  • metalowy garnuszek jest po to, by widzieć lepiej czy karmel jest gotowy czy nie (jego zmieniający się kolor)
  • przed tym jak zaczęłam robić karmel, pozwoliłam by łyżka wody namoczyła cały cukier



10 komentarze :

  1. Cudowny. Któregoś dnia przygotuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój facet uwielbia lody o smaku słonego karmelu. Chyba go któregoś dnia zaskoczę i zrobię z wafelkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem pewnie pyszny, ale te naczynka jeszcze lepsze! Śliczne są:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. boska łyżeczka!

    swego czasu też miałam problem z karmelem :( na szczęście da się wyćwiczyć!

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeny, ale bym zjadła. Ostatnio robiłam gruszki z karmelem, ale to już odlot prawdziwy. MMMM:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to mamy podobne smaki, ewidentnie :) Bo ja tez chciałam robić i ten krem, tyle że w końcu mi to z głowy wyleciało... Jak wiele rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie potrafię go zrobić bo mi się albo warzy albo rozdziela :)
    I mam warstwy które są podobne zupełnie do niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krokodylu (hehe) - tylko nie jak będziesz sama w domu, bo zjesz wszystko sama (chyba, że jesteś odporna na takie rzeczy ;) )

    Gruba Jadziu - ja solony karmel odkryłam w tym roku dopiero - dzięki Lo - i od razu "kupiłam" ten smak - a lodów karmelowych solonych jeszcze nie jadłam, do nadrobienia

    Sowo - dziękuję bardzo :*

    Malgo - ja za pierwszym razem miałam, ale tym razem (i z innym przepisem) poszło dużo prościej - ciekawe ile trzeba ćwiczyć by być profesjonalnym karmelomejkerem ;)

    Majano - ja też :) raz jeszcze; bo u mnie taka porcja była do podziału na 5 osób

    Nieśko - są na Twoim blogu?

    Aniu - nie pierwszy raz; mogłybyśmy się wymieniać :)

    Polu - ale robiłaś z przepisu Lo? Ja też i uznałam, że jestem przypadkiem beznadziejnym bo mi nie wyszło - to jest dużo łatwiejszy przepis, spróbuj jak będziesz chciała dać sobie jeszcze jedną szansę - zresztą zobacz jak wiele osób robiło ten krem - pod postem Eli

    OdpowiedzUsuń
  9. Och nie! Zrobiłam, ale... Popełniłam przy tym dwa grzechy. Po pierwsze przypaliłam karmel (bo czekałam aż przestanie bąbelkować - nie przestał nawet jak już się przypalał, więc z tymi bąblami to radzę uważać), a po drugie nie lubię mascarpone. Myślałam, że nie będzie go tak wyraźnie czuć w tym kremie, ale się myliłam. Ale poza tym smakiem przypalonego mascarpone, krem się udał. Polecam miłośnikom tego włoskiego serka.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)