Wielkopolskie pyzy drożdzowe - kluski na parze, buchty, parowańce, paruchy, pampuchy



Nazw jest wiele, a chodzi o to samo. W Wielkopolsce pyzy są popularnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza odświętnego - do jedzenia z sosem, albo polane tłuszczem. Każda szanująca się wielkopolanka ma "specjalną" wkładkę do garnka do gotowania na parze. Wykorzystuje się je w zasadzie tylko do pyz oraz do białej i surowej kiełbasy. Przepis pochodzi z serwisu Ugotuj.to

Wielkopolskie pyzy - kluski na parze

Składniki:

  • ok. 0.5 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła stopionego
  • 3 dag świeżych drożdży
  • sól i cukier

Wykonanie:

Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę i wlać pozostałe mleko, wbić jajka i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony)

Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem.



***
To moja trzecia propozycja przygotowana w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Gotujemy po polsku!

10 komentarze :

  1. Uwielbiam pampuchy :) najbardziej z sosem truskawkowym albo z sosem z wołowinki i śmietanką :)

    A kiedyś się gdzieś jeszcze spotkałam z kluchami na szmacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione danie mojego dziecka!
    Piękne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam, uwielbiam najbardziej z jagodami lub po prostu z masłem i cukrem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Żadne wesele , komunia czy uroczysty obiad w wielkopolsce bez tych kluch sie nie obędzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pampuchy z gulaszem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je. U mnie to parowańce. Babcia je robiła i zawsze uwielbiałam. jadłam ze śmietaną i cukrem:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyzo - to prawda, u nas w rodzinie są na większości odświętnych obiadów rodzinnych

    widzę, że nazw jest więcej, zapomniałam o "kluchach na lumpie" - hehe

    niektórzy z Was jedzą na słodko, a wiecie że ja nie znam takiego sposobu ich jedzenia, wyłącznie z wytrawnym sosem

    Pzdr serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Bardzo dobry przepis, zrobiłam i wyszły pyszne. Przepis już zanotowałam w moim kajeciku!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczne :) Wyszło nam 15 dużych pyz :) z sosikiem i kurczakiem po prostu mniam :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)