Granola na śniadanie - pieczone, chrupiące płatki owsiane z zarodkami pszennymi, żurawiną i orzechami laskowymi





Granola, to słowo pochodzące z języka angielskiego, oznaczające mieszaninę płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Jedzona jako dodatek do jogurtu naturalnego bądź mleka.

Jedna granola na blogu już była, to jedno z moich największych odkryć kulinarnych ubiegłego roku (przepis TU). Bardzo zdrowa, bo z minimalną ilością tłuszczu, nie tracąca przy tym nic na swym smaku. Nic. Płatki owsiane uzyskują wilgoć głównie dzięki użyciu soku jabłkowego.

Tym razem nieco inna wersja - z odrobiną zarodków pszennych, których wspaniałą wartość odżywczą odkryłam zaledwie kilka tygodni temu. Są zupełnie inne niż otręby, mają konsystencję i smak pokruszonych chrupek kukurydzianych dla dzieci - i dlatego tak bardzo smakują mi jako dodatek do jogurtów czy serków. Zarodków używam także jako zagęstnik do zup, a można z nich robić nawet kluski lane.

Ta granola jest niezwykle chrupiąca - z dodatkiem orzechów laskowych, wiórków kokosowych, siemienia lnianego i żurawiny. Zestaw idealny. Spróbujcie.


Granola na śniadanie - pieczone, chrupiące płatki owsiane z zarodkami pszennymi, żurawiną i orzechami laskowymi

Składniki:


  • 2 łyżki łagodnej oliwy lub oleju rzepakowego
  • 160ml soku jabłkowego 100%, najlepiej świeżo wyciskanego
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 80-100ml miodu (lub syropu klonowego, a jeszcze lepiej syropu z agawy*)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 400g płatków owsianych - nie błyskawicznych (wybieram zwykłe, takie, których czas gotowania to 7-8 minut - takie są najzdrowsze)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • spora szczypta soli (1/2 łyżeczki)
Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C/z termoobiegiem 140°C/gazowy 3.

2 blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Olej, sok jabłkowy, miód, wraz z wanilią i solą podgrzać - do dokładnego połączenia się składników. Dodać sok z cytryny.

Do dużej miski wsypać wszystkie pozostałe składniki oprócz żurawin i orzechów włoskich. Przemieszać, wlać ciepły płyn jabłkowo-miodowy. Dokładnie wymieszać - by pokryte zostały wszystkie płatki owsiane.

Przełożyć na blachy do pieczenia, wyrównać łyżką. Mieszać co 10 minut, w połowie pieczenia zamienić miejscami blachy.

Orzechy laskowe z grubsza posiekać.

Granolę piec 45-60 minut aż do czasu wysuszenia i zrumienienia płatków. Podczas ostatnich 15 minut pieczenia piec także orzechy laskowe - przyjemnie się zezłocą i staną się chrupiące. Orzechy pieczemy tylko na górnej blasze - by miały szansę się zrumienić.

Studzić w uchylonym piekarniku. Dodać żurawinę. Można przechowywać wiele dni z zakręcanym słoiku.

Jak podawać granolę? Na przykład: 2-3 łyżki granoli + mały kubek jogurtu naturalnego + 1 łyżka zarodków pszennych + 1/2 małego grejpfruta, obranego z gorzkich błon i skórek.

*syrop z agawy (czyli kaktusa) jest bardzo słodki, słodszy niż miód, a ma niski indeks glikemiczny, polecany jest dla diabetyków



8 komentarze :

  1. uwielbiam granolę i już powoli magazynuję składniki na kolejną, zarodki pszenne wpisuję w skład :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki tak naprawdę można wymieniać, chociaż przyznam, że powyższy skład jest naprawdę udany :) zarodki warto poznać :)

      Usuń
    2. Cudowna! Uwielbiam granolę:) Idealna na śniadanko:)

      Usuń
    3. :) a robiłaś już domową?

      Usuń
  2. zdecydowanie moje smaki :) dopiero niedawno zrobiłam swoją pierwszą granolę z orzechami laskowymi... już nie ma po niej śladu.
    gdzie kupiłaś zarodki? kuszą mnie ogromnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam w Złotych Tarasach - w Carrefourze, ale widziałam też w małym Tesco na Czerskiej, a także w sklepie spożywczym pod moim domem - więc może i u Ciebie w małym sklepie będzie. Są obok otrębów. Nieraz mają napisane "stabilizowane" - cokolwiek to oznacza :)

      P.S. Moje smaki też :) dlatego dziś piekę batoniki z płatków owsianych, a co! jak szaleć to szaleć :)

      Usuń
    2. Złote tarasy mam po drodze. Wpadnę tam jutro i się zaopatrzę. Dziękować :)

      Usuń
  3. A właśnie się zastanawiałam czy miód/syrop klonowy mogę zastąpić sokiem z agawy bo tylko to teraz mam. Super przepis, dzieki i jutro go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)