Harira czyli pożywna i sycąca zupa arabska





Ta sycąca zupa, pełna aromatycznych ziół i przypraw, doskonale syci. Muzułmanie spożywają ją po całym dniu poszczenia w okresie ramadanu. Ich wersji jest wiele - podstawą jednak są: jagnięcina, pomidory, soczewica, ciecierzyca i aromatyczne przyprawy. Wzbogaca się ją także ryżem/makaronem (ja pominęłam, bo zupa i tak jest sycąca) oraz posypuje obficie natką kolendry.


Ta zupa nie wymaga dużo pracy, gdyż składniki jednodaniowego obiadu gotowane są w tym samym czasie - i co ważne - w jednym garnku. Zupę przygotowałam z małym odstępstwem - zamiast ciecierzycy użyłam drobnej fasolki. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w "Encyklopedii zup", podaję z niewielkimi zmianami.

Harira czyli pożywna i sycąca zupa arabska

Składniki [4 porcje]:

  • 25 g/2 łyżki stołowe masła
  • 225g pokrojonej w kostkę jagnięciny (jeśli kupujemy z kością to kupmy ok. 30 dag)
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 450 g dojrzałych pomidorów (poza sezonem zastąpić 400g puszką pomidorów bez skórki)
  • 60ml/4 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 30ml/2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 2,5ml/0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2,5ml/0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 50g/60 ml (1/4 szklanki) czerwonej soczewicy
  • 75g/120 ml (1/2 szklanki) suchej ciecierzycy (można użyć w zamian drobnej suszonej fasolki), namoczonej na noc
  • 600ml/ 2 i 1/2 szklanki wody
  • 4 małe cebulki lub szalotki
  • 25g/ 1/4 szklanki makaronu (pominęłam)
  • sól, pieprz

do przybrania:

  • posiekana świeża kolendra
  • ćwiartki cytryny
  • zmielony cynamon (opcjonalnie)


Wykonanie:


Ciecierzycę namoczyć w wodzie na noc (czyli na minimum 7 godzin) - trzykrotnie większej jej ilości niż sucha ciecierzyca (można użyć też fasolki).

W sporym garnku roztopić masło i podsmażać przez 5 minut mięso wraz z cebulą, często mieszając.

Jeśli używamy świeżych pomidorów: naciąć skórkę umytych pomidory na krzyż w miejscu przeciwnym do ogonka (dzięki takiemu zabiegowi łatwiej będzie schodziła skórka), zanurzyć na minutę we wrzątku, wyjąć, odczekać chwilę aż nieco przestygną i zdjąć z nich luźną skórkę - zaczynając od miejsca nacięcia. Wyciąć ogonek, same pomidory zaś pokroić na ćwiartki i dodać do mięsa. Wlać wodę, zioła i przyprawy.

Jeśli używamy pomidorów z puszki, to pomidory, po wrzuceniu ich do garnka z mięsem, z łatwością dadzą się rozdzielić na mniejsze części drewnianą łyżką. 500 ml wody wlać do garnka, a pozostałymi 100 ml opłukać ścianki puszki dodając tak powstały sos pomidorowy do garnka.

Soczewicę opłukać pod zimną wodą, ciecierzycę odsączyć. Wrzucić je do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie dodać malutkie cebulki lub równie małe szalotki i gotować jeszcze 30 minut.

Jeśli dodajemy makaron, wrzucić go na tyle minut przed końcem gotowania, by był al dente.

Podawać zupę przybraną świeżą kolendrą, z cząstkami cytryny (do wyciśnięcia pożądanej ilości do zupy), ewentualnie także z cynamonem.

UWAGA: moja zupa gotowała się w sumie 1,5 godziny. Po godzinie bowiem mięso było już dość miękkie. Użyłam jagnięciny z kością (łopatki), kość także gotowała się w zupie.

Jeśli ktoś chciałby użyć ciecierzycy/fasolki z puszki, to dodać ją dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.




5 komentarze :

  1. Uwielbiam harirę :) W tej zupie jest wszystko to co lubię. A tą książkę o zupach planuję nabyć, bo słyszałam o niej wiele dobrego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. książka jest super, mam ją chyba 2 lata i "przerobiłam" już trochę przepisów. Efekt był za każdym razem bardzo satysfakcjonujący lub satysfakcjonujący :)

      Usuń
  2. Połączenie kolendra/pomidor/sok z limonki to trio absolutnie uzależniające :)Zupa prezentuje się przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka jak gotuje te zupe nic wiecej nie potrzebujemy tylko swierzutki chlebek arabski do tego i apetyt naprawde pycha

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)