Kurczak w pomarańczach





Mięso jest ciekawe w smaku, miękkie i soczyste. Niestety jest także mało fotogeniczne. Niemalże samo się robi, chociaż wymaga marynowania. Na podstawie przepisu z miesięcznika "Kuchnia" nr 3/2012. Uwaga: o dziwo mięso następnego dnia, po odgrzaniu (na wolnym ogniu, w sosie i pod przykrywką), pozostało bardzo smaczne.

Kurczak w pomarańczach

Składniki (dla 4-6 porcji):

  • 3 pałki i 3 podudzia kurczaka (razem ok. 1,2 kg)
  • sól, pieprz
  • 1 pomarańcza

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 cm kawałek imbiru (starego na tarce - na drobnych oczkach)
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 1 łyżeczka/5 ml przyprawy "5 smaków"
  • 2 łyżeczki/10 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki/45 ml marmolady pomarańczowej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (uprzednio sparzonej) 
  • 1 łyżka/15 ml oleju sezamowego


Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ponakłuwać ostrym nożem - w wielu miejscach - dzięki czemu mięso lepiej się zamarynuje. Wymieszać w miseczce wszystkie składniki marynaty. Mięso przełożyć do worka foliowego, wlać marynatę - natrzeć mięso z każdej strony. Włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc. W miarę możliwości nacierać kurczaka - przez folię. Pomysł z marynowaniem mięsa w worku zamiast w szklanym naczyniu praktykuję od lat, jest dużo lepszy, a marynata lepiej dociera do mięsa - i mniej jej potrzeba.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.

Pomarańczę pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, najlepiej z pokrywką, przełożyć je plastrami pomarańczy, dodać całość marynaty z folii. Co jakiś czas polewać mięso sosem, które powstanie podczas pieczenia - jeśli pieczemy bez przykrywki. Jeśli pieczemy w naczyniu z przykrywką - zdjąć ją po 45 minutach, 15 minut dopiekać, wtedy 2 czy 3 razy polewając sosem.

Kurczaka podawałam z surówką z białej kapusty.


6 komentarze :

  1. ciekawa kompozycja smakowa. a fotogeniczność - cóż, nie dajmy się tym potrawom! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tego kurczaka, fantastycznie smakował:)
    Pysznie u Ciebie wygląda Ninko.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. jest kaczka w pomarańczach, to dlaczego nie kurczak. Fajne :D pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło pysznie! :) Nino, od pewnego czasu mieszkam "na swoim" i bardzo brakuje mi maminej kuchni. Jednak śmiało mogę powiedzieć, że dzięki Twojej stronie prawie codziennie sama mogę prosto przygotowywać pyszne desery i obiadki, które wszystkim smakują! Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam.
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edyto, bardzo, bardzo mi miło i cieszę się, że mogę się na coś przydać :) Pozdrawiam serdecznie. Nina

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)