Makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów






Na szybki obiad. Udane połączenie smaków - w oparciu o pastę z pomidorów suszonych z zalewy. Na podstawie przepisu z bloga Liski .

Makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów/Shrimp and sun-dried tomato pasta recipe 
Dla 2-3 osób

Składniki:


  • 6-7 suszonych pomidorów z oliwy (albo suszonych z torebki - zalanych 1/2 szklanki gorącej wody i odstawionych na godzinę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej (albo oleju rzepakowego)
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
  • 250-300 g makaronu (użyłam wstążek)
  • 250 g krewetek - mrożonych
  • 1/2 łyżki skórki z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub wędzonej/espelette) (opcjonalnie)
  • świeży szpinak, roszponka, rukola, rukiew wodna - 1 garść (lub nawet dwie)

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowywać sos.

Suszone pomidory z oliwy (a takie suche, z torebki uprzednio zalane wrzątkiem, które zmiękną) zmiksować na gładką pastę.

Mrożone krewetki włożyć do sita, zalać wrzątkiem. Cytrynę wyszorować i sparzyć - zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażać około pół minuty (czosnek nie może zbrązowieć), następnie dodać pastę z suszonych pomidorów, przecier pomidorowy, krewetki i odrobinę soli. Smażyć minutę-dwie.

Doprawić sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 minuty.

W garnku/na patelni w której przygotowywaliśmy sos, połączyć z odcedzonym makaronem i połową szpinaku. Dokładnie wymieszać.

Podawać posypane skórką cytrynową i pozostałym szpinakiem.

Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.


3 komentarze :

  1. Jak ja kocham makarony! Podoba mi się to połączenie, pysznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    a ja mam pytanie dot. krewetek. Kupiłam średniej wielkości ale ciemno-szaro, wiem że są one zupełnie surowe w odróznieniu od tych różowych. Czy takich krewetek uzywałas do swojego przepisu? Bo zastanawiam się, czy w przypadku tych surowych nie powinnam podsmażyć ich kilka minut z czosnkiem a dopiero potem dodać paste z pomidorów. Proszę o pomoc! Dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Surowe krewetki smaży się 2-3 minuty - po około minucie z każdej strony. Zrobiłabym jak mówisz - podsmażyłabym krewetki z czosnkiem, a potem dopiero dodała resztę składników.

      W razie pytań, pytaj - zawsze chętnie odpowiem.

      Nina

      P.S. Bardzo dobry wybór makaronu!

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)