Sernik kremowy







Sernik z gatunku puszystych i lekkich, można powiedzieć: klasyczny polski smak. Można go piec także bez spodu. Jest ulubionym sernikiem części mojej rodziny (sama wolę zwarte i ciężkie, bez ubijania białek) - piecze się go od lat z okazji różnych uroczystości jak np. Wielkanocy czy Świąt Bożego Narodzenia. Jest delikatny, dlatego trzeba go ostrożnie kroić. No i jak każdy sernik, musi leżakować w lodówce, ten - przynajmniej dobę przed konsumpcją. Masa serowa się wówczas stabilizuje i osiąga pełnię smaku. Koniecznie użyjcie twarogu dobrej jakości, od niego zależy smak ciasta! Idealnie byłoby użyć takiego w kostce i samodzielnie zemleć. Oczywiście można też użyć twarogu tłustego. 

Sernik kremowy 

Składniki:
[wystarczają na dużą blachę (jaką miały nasze babcie, albo na kwadratową formę 23*23 cm i 24cm. okrągłą - tortownicę]
  • 1 i 1/2 kg sera półtłustego potrójnie mielonego (bez sztucznych zagęstników), w temperaturze pokojowej
  • 750 ml śmietanki kremówki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu, bardzo zimnej
  • 12 jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3 budynie śmietankowe (każdy po 35 g, albo taka sama ilość mąki ziemniaczanej) 
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie, ale warto)
Przepis na ciasto kruche wzbogacane gotowanymi żółtkami i mielonymi migdałami

(które z powodzeniem wykorzystuję do tart z owocami) 


[wg przepisu Pierre Herme "Desery, od najprostszych po wykwintne"]
na 500 g ciasta kruchego potrzebujemy [taką ilością ciasta wylepiłam formę 23*23 cm, ale powinno go starczyć na dwie formy - będzie ono cieńsze]:

  • 2 ugotowane żółtka
  • 5 g [1 łyżeczka] proszku do pieczenia
  • 200 g mąki tortowej [typ 450] [1 płaska łyżka mąki = 15 ml to 12 g]
  • 190 g masła
  • 50 g cukru pudru [razem 75 ml = 5 płaskich łyżek]
  • 35 g mielonych na mąkę migdałów [15 ml czyli 1 płaska łyżka waży 7g] 
  • 1 g [1 szczypta] miałkiej soli
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 10 ml ciemnego rumu [opcjonalnie]
Wykonanie ciasta kruchego:

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ciasta będziemy używać samych żółtek, które należy przetrzeć przez sitko. [użyłam sitka jak do cukru pudru/mąki].

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Utrzeć na gładką masę. Dodać kolejno cukier puder, mielone migdały, sól, mielony cynamon, rum, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Ciasto wyrabiać tylko do czasu, aż składniki się połączą, ale już nie wygniatać.

Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.


Wykonanie sernika: 

Blachy (blachę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem kruchym. Ponakłuwać je widelcem w wielu miejscach. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Blachy z ciastem włożyć do piekarnika, by podpiec spody - 15/20 minut wystarczy by spód się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia, piekarnik pozostawiając włączony.

W czasie pieczenia - jeśli posiadamy mikser ręczny i z misą, a jeszcze przed pieczeniem gdy posiadamy tylko jeden mikser rozpocząć przygotowanie masy serowej, która będzie dość pracochłonna, bo wymaga ubijania aż trzech składników. Żółtka utrzeć z cukrem aż wyraźnie zbieleją i zmienią konsystencję na kremową. Połączyć z serem, wyłuskanymi ziarenkami wanilii (jeśli dajemy) i budyniami. W międzyczasie ubijać mikserem białka i w innym naczyniu śmietankę (przydadzą Ci się pomocnicy kuchenni). Do masy serowej dodać ubite białka a także ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Bardzo delikatnie wymieszać (łyżką lub rękami, nie mikserem) - trzeba zachować strukturę ubitych białek i śmietanki, by sernik wyszedł puszysty i lekki.

Pieczenie: Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalsze 1 i 1/2 godziny. Wierzch ma się ściąć. W środku sernik może pozostać mokry - jego późniejszy pobyt w lodówce ustabilizuje go. Po upieczeniu całkowicie ostudzić w uchylonym piekarniku. Następnie chłodzić w lodówce przez minimum 8-9 godzin.

UWAGA: białka łatwiej się ubiją jeśli nasmarujesz naczynie w którym je ubijasz cytryną (przynajmniej tak pisze w swoim zeszycie kucharskim moja ciocia, a ja stosuję to w swojej kuchni)


śmietanka kremówka musi być lodowata by się ubiła - musi być w lodówce przez przynajmniej 8-10 godzin, a dla pewności przed ubijaniem przełożyć ją do zamrażalki na 10-15 minut (zresztą śmietanka ubije się także przy krótkim pobycie w lodówce jeśli tylko damy ją do zamrażalki)




sernik na spodzie z ciasta kruchego


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarze :

  1. Bardzo smakowicie wygląda Twój sernik. Ślinka cieknie, choć jestem po obiedzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wygląda kusząco. Biel i czerwień super ze sobą współgrają

    OdpowiedzUsuń
  3. zabija aksamitnością ;))
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik który uczy cierpliwości przez to leżakowanie...patrząc na niego myślę sobie, że u mnie zniknąłby zanim zdołałby się na dobre zsiąść...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik wygląda niesamowicie pysznie. Zapisuję do wypróbowania :) Dawno nie piekłam takiego na kruchym spodzie, ostatnio tylko ciasteczka idą w ruch. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny! I naprawdę bardzo kremowy. Super serniczek zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)