Wiosenna tarta z botwinką i szpinakiem




Bardzo smaczna wiosenna tarta. Sezonowe nadzienie pod kołderką z pysznego parmezanu. Starczy dla czterech osób i to na dwa razy - zwłaszcza jeśli tartę podamy z sałatką. Przepis z bloga Małgosi.

Tarta z botwinką i szpinakiem
okrągła forma wielkości ok. 25-26cm

Przepis na kruche ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75g zimnego masła – pokrojonego w małą kostkę
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Przepis na nadzienie do tarty:

  • 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami (wczesną wiosną, gdy botwinka ma buraki mniejsze od rzodkiewek, to nawet dwa pęczki)
  • 1 duży pęczek szpinaku (ok. 25 dg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 duże jaja (lub 3 średnie)
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • duża garść parmezanu w cienkich płatkach np. litewskiego Dziugasa (który jest o połowę tańszy od włoskiego) albo polskiego sera długo dojrzewającego np. Bursztyna

Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiać  na stolnicę lub do misy robota, dodać sól, cukier i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać 1 łyżkę zimnej wody i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Gdyby wciąż było zbyt suche – dodać drugą łyżkę wody.

Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. ½ godziny.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Przygotować formę żaroodporną do tarty o średnicy 25 -26cm. Wysmarować masłem, lub spryskać oliwą i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strząsnąć.

Kruche ciasto rozwałkować dość cienko, tak by uzyskać średnicę o ok. 3-4 cm większą niż foremka - albo pokroić je na plastry i rozłożyć w foremce. Wykleić dno formy i ścianki (jeśli starczy ciasta). Widelcem zrobić kilkanaście nakłuć. Włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10-12 min. Spód ma się ściąć i bardzo delikatnie zezłocić. (Można zastosować metodę podpiekania „na biało” czyli pod ciężarem np. z ziaren fasoli czy grochu).

Wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostudzenia.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Szpinak i botwinkę dokładnie umyć, osuszyć (np. papierowymi ręcznikami). Liście i łodygi botwinki pokroić dość drobno, a buraczki – w słupki. Szpinak w zależności od wielkości listków pokroić lub pozostawić w całości (użyć tylko samych listków chyba, że używamy młodego szpinaku tzw. "baby") . Czosnek i igiełki (bez łodygi oczywiście) rozmarynu drobniutko posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić botwinkę i mieszając od czasu do czasu dusić kilka minut, aż buraczki i liście zmiękną. Dorzucić szpinak, posiekany czosnek i rozmaryn. Smażyć kolejne ok. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka rozkłócić w misce wraz ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Wlać ją do masy warzywnej.

Na przestudzony spód tarty wyłożyć masę warzywo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć płatki parmezanu. Twarde sery świetnie ścierają się przy użyciu obieraczki do ziemniaków.

Piec ok. 30 min. Do momentu aż masa jajeczna się zetnie, a góra tarty ładnie się zezłoci.
Podawać na ciepło. Odgrzewać w piekarniku.

Podawać np. w towarzystwie rukoli albo innej sałatki.





5 komentarze :

  1. Uwielbiam tarty! Wczoraj robiłam z brokulami! PYCHOTKA. Jutro może zagości na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne smaki, tarta jak najbardziej na czasie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie. Chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysły masz Nino

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)