Szynka pieczona nocą, w miodowo-musztardowej marynacie



 

 
Znów zachęcam do "wolnego pieczenia" w niskiej temperaturze. Tym razem szynki, która dzięki tej technice zachowuje swą soczystości i wilgoć. Z pewnością będzie przebojem niedzielnego obiadu, zwłaszcza jeśli goście dowiedzą się, że obiad jest robiony od kilku dni, na raty. Peklowanie, a potem pieczenie. To danie mięsne jest czasochłonne, ale nie pracochłonne. Posiadanie termometru do mięsa jest pożądane, ale i bez tego, trzymając się podanego czasu pieczenia (nie przekraczając jednocześnie podanej wagi mięsa) powinno się udać. Choć wiadomo - piekarnik piekarnikowi nierówny. Szynki nie przykrywamy niczym podczas pieczenia, tylko raz na jakiś czas przewracamy ją na drugą stronę - robiłam to ze dwa razy - wyłączając okres nocny. Sól peklowa - jest w większej ilości sklepów niż Wam się wydaje. Szukajcie na półce z solą albo z przyprawami. Koniecznie do podania z sosem - pieczeniowym, albo chrzanowym (przepis na ten ostatni wkrótce). Resztki pieczonej szynki można wykorzystać jako wędlinę na kanapki albo do sałatki. Przepis z kwietniowego numeru magazynu "Kuchnia".

 
  
Szynka pieczona nocą (szynka wolno pieczona), w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki [dla 5-8 osób]:

marynata:
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól peklowa (100g na 1 litr zalewy)
 mięso:
  •  1 kg surowej szynki wieprzowej
  • olej do smażenia (2-3 łyżki)
  • 100ml płynnego miodu
  • 5 łyżek (90ml) musztardy z ziarnami gorczycy
 Wykonanie:

 Przygotować marynatę: warzywa, czosnek i cebulę obrać, pokroić, zalać litrem wody, zagotować z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, dodać sól peklową i ostudzić. Po ostudzeniu włożyć do marynaty umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso i pozostawić na 24 godziny, co jakiś czas obracając. Zamarynowaną szynkę dokładnie osuszyć i obsmażyć na oleju. Natrzeć ją miodem wymieszanym z musztardą i piec około 12 godzin w temperaturze 70 st. C. W trakcie pieczenia szynkę co najmniej raz obrócić, przez cały czas pieczenia ma być odkryta.
 
Pod koniec pieczenia kontrolować temperaturę mięsa - wbić w jego najgrubszą część termometr kuchenny do mięsa - szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 68 st. C.

 Podawać na przykład z sosem chrzanowym (przepis wkrótce na blogu) lub sosem pieczeniowym, młodą kapustą z musztardą bądź pieczonymi szparagami z winegretem cytrynowym.
 
Jeśli zostaną resztki szynki: można wykorzystać jako wędlinę, albo zrobić sałatkę: młode ziemniaki+domowy sos chrzanowy+kawałki pieczonej szynki+rukola lub inna sałata

  

 Przepisy na inne, wolno pieczone (w niskiej tempeturze) potrawy:
 
Udziec jagnięcy (pieczony w temperaturze 120° C)
 

Łosoś (pieczony w temperaturze 70° C)
 
 




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarze :

  1. Nino, pyszna szynka! bardzo wykwintna.

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mnie ujęłaś :)) Widziałam ten przepis w "Kuchni", ale ominęłam bo to był jeszcze czas z gazowym piekarnikiem. Teraz, przypomniany, będzie czekał na realizację już w nowej kuchni :)

    Pozdrowienia z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię takie szykowane na raty mięsa więc na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie :) Świetna alternatywa dla kupnej wędliny, wiadomo, domowa lepsza i zdrowsza!

    OdpowiedzUsuń
  5. My również zrobiliśmy. wyszła super i na ciepło i potem do kanapek

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam tę szynkę już kilka razy. Jest fantastyczna: soczysta i bezproblemowo się ją robi. Polecam!

    Kalina

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (123) Szczególnie polecam (107) Przekąski i dodatki do dań (104) Obiad (96) Ciasta (79) Boże Narodzenie (75) Bezmięsne (65) Impreza (56) Zupy (55) Wielkanoc (50) Niski IG (48) Warzywa (43) Kuchnia polska (39) Czekolada (37) Lekkie kolacje (37) Pesto i pasty do chleba (34) Desery (33) Śniadania (30) Grzyby (28) Ryby i owoce morza (27) Kurczak (25) Sałatki (25) Pieczywo (22) Ryby (22) Wiosna (22) Ciastka (21) Serniki (20) Truskawki (18) Obiad w 30 minut (17) Papryka (17) Napoje i koktajle (16) Bez jajek (15) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Przepisy dla biegaczy (14) Przystawka (13) Spis treści (13) W prodiżu (13) Dania do pracy (12) Danie główne (12) Dieta bezmleczna (12) Drożdżowe (12) Małe słodkości (12) Owoce w roli głównej (12) Tanie gotowanie (12) Jabłka (11) Rabarbar (11) Z piekarnika (11) Bezglutenowe (10) Dynia (10) Kuchnia staropolska (9) Grill (8) Kolacje (8) Szparagi (8) II faza South Beach (7) Płatki owsiane (7) Bakłażan (6) Ciecierzyca (6) Dieta lekkostrawna (6) Kasza jaglana (6) Kasza pęczak (6) Makaron (6) Przetwory (6) Wołowina (6) Śledzie (6) Jagnięcina (5) Jarmuż (5) Kasza manna (5) Lato (5) Weekendowa cukiernia (5) Śliwki (5) Cielęcina (4) Cukinia (4) Gordon Ramsay (4) Na działce (4) Szybkie (4) konfitury (4) Fasola (3) Inne (3) Lody (3) Tajine (3) Wiśnie (3) III faza South Beach (2) Jagody (2) Kalafior (2) Maliny (2) Pizza (2) Kaczka (1) Kanapki (1) Kasza bulgur (1) Kasza kukurydziana (1) Królik (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1)