środa, 4 lipca 2012

Sałatka z kalafiora z sosem jogurtowo-miętowym




Letnia sałatka z młodego kalafiora, z sosem z odświeżającą miętą, na bazie odtłuszczonego jogurtu greckiego. Kalafior może być tylko zblanszowany (zalany wrzątkiem) bądź lekko podgotowany (2-3 minuty) - tak by pozostał chrupiący. Pasuje do grillowanego lub pieczonego w piekarniku mięsa lub ryby. Do serwowania na zimno.
 
Do zrobienia soosu użyłam odtłuszczonego jogurtu greckiego (tylko 72 kcal/100g i 3% tłuszczu), który jest gęsty i w z powodzeniem zastępuje śmietanę, odrobina majonezu nadaje mu nieco więcej kremowości. Majonez można też zastąpić serkiem mascarpone, albo w ogóle go pominąć.
 
Sałatka z kalafiora z sosem jogurtowo-miętowym

Składniki:
 
  •  0,5 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 120 ml chudego jogurtu greckiego (lub naturalnego)
  • 15 ml (1 łyżka) majonezu lub serka mascarpone
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 Wykonanie:

 
Kalafior podzielić na małe różyczki - tylko ich będziemy używać do sałatki. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niego różyczki kalafiora - gotować krótko, 2-3 minuty, w zależności od tego jak duże są różyczki - mają pozostać twarde i chrupiące, pozbywamy się tylko zewnętrznej surowizny. Odcedzić i przestudzić.

 
Sos do kalafiora: czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, miętę posiekać niedbale, połączyć ze wszystkimi składnikami, doprawić solą i pieprzem.

Sos połączyć z kalafiorem i podawać na zimno.



4 komentarze:

  1. O tak ! kocham chrupiące warzywa z takim sosem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o kalafiory, to lubię zapiekane w bułce

      Usuń
  2. Tak tak , czosnkowy jest znakomity do kalafiora:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taka salatke ! :-) ja w mojej wersji dodaje jeszcze zielony groszek :-)

    OdpowiedzUsuń