Pesto z pieczonej papryki




Pesto z pieczonej papryki, bakłażana, orzechów i sera długodojrzewającego (poszukajcie pysznych polskich serów w sklepach) - a "na bogato" w wersji z parmezanem. Jedna z najsmaczniejszych wersji pesto - do chleba (najlepiej grzanek bądź zamiast masła) lub do makaronu - z dodatkiem rukoli lub innej ulubionej sałaty. To moja wersja pesto calabrese, niezbyt ortodoksyjna. Przechowywałam do tygodnia w lodówce.

Pesto z pieczonej papryki
Składniki:
[na około 750 ml pesto]

  • 3 spore czerwone papryki
  • 1 opakowanie sera ricotta - 250g
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • minimum 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki nerkowców lub innych ulubionych orzechów
  • ok. 90 ml oliwy+olej do smażenia
  • 1 ostra papryczka
  • 80-100 g parmezanu lub sera długodojrzewającego

Wykonanie:

Bakłażana, czerwone papryki i czosnek musimy upiec w piekarniku. Trzeba rozgrzać piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem (bez termoobiegi 2000 st. C) i upiec w nim bakłażana i paprykę - w całości, bez obierania. Bakłażan nakłuć widelcem i kilkunastu miejscach przed pieczeniem.

Po pięciu minutach pieczenia dołożyć do warzyw czosnek - nieobrany, w łupinkach.
W sumie pieczenie powinno zająć około 20-30 minut - skórka powinna zbrązowieć, a środek być miękką pastą. Po upieczeniu papryki przełożyć do foliowego woreczka na 10-15 minut i szczelnie okręcić wokół własnej osi - papryki w woreczku mają zaparować, dzięki czemu łatwiej można pozbyć się skórki.

Bakłażana obrać i usunąć ewentualne pestki, pokroić i odłożyć na sitko na kilkanaście minut - by nieco odciekł. Czosnek obrać z łupinek. Paprykę oddzielić od skórki i pestek.

Natkę pietruszki poszatkować. Cebulę obrać i posiekać, ostrą papryczkę wypestkować i posiekać.

Na suchej patelni uprażyć garść orzechów - około 5-8 minut - aż nieco zbrązowieją (orzechy można też uprażyć w piekarniku podczas pieczenia warzyw). Przełożyć do miseczki do ostudzenia. Na tej samej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, usmażyć cebulę i paprykę ostrą - na dość wolnym ogniu, by cebula miała szansę się zeszklić, ale nie spalić - można wydobyć naturalną słodycz tej pierwszej.

Zmiksować usmażoną cebulę z chili, orzechami, natką pietruszki i serem z kilkoma łyżkami oliwy - 4-5, dodać upieczoną paprykę, mięso z bakłażana i pieczony czosnek, ponownie zmiksować. Dodać ricottę i około 90 ml oliwy (można dać mniej - wg uznania). Zmiksować na gładką masę. Posolić. Można także popieprzyć.


Jak serwować pesto?

- do grzanek

- do kanapek - jako przystawkę, z grillowaną papryką, serem halloumi albo oscypkiem


- do makaronu, najlepiej z dodatkiem rukoli i pomidorów







8 komentarze :

  1. takie wspaniałe pesto... idealne jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jak pyszne serwowałaś! Najbardziej podoba mi sie w wersji z makaronem:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, dla mnie pesto jest zawsze wielozadaniowe: do kanapek i makaronu :) pzdr

      Usuń
  3. Bardzo mnie zaciekawiło to pesto, myślę, że to moje smaki, z chęcią bym spróbowała.. :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)