Żeberka/kurczak dalekowschodnie, z miodem




Fenomenalne żeberka, równie dobry kurczak w klimacie dalekowschodnim. Zdecydowałam się na nie między innymi ze względu na recenzję Arka: "Ostatnio nie mamy zbyt wielu romansów, no może poza tym jednym do moich azjatyckich żeberek. Kocha je załoga a klienci bez zażenowania oblizują palce przy stole." Mogę się pod tym podpisać i dołączyć do miłośników tego zestawu przypraw, smaków i aromatów, które przeobrażają zwykłe mięso z kopciuszka w księżniczkę.

Kilka uwag: autor przepisu twierdzi, że 2kg to porcja na 4-5 osób. Ja piekłam 2 kg żeberek i 1kg udek z kurczaka (zwiększając o połowę ilość marynaty) dla 8 osób - jako element dania głównego poprzedzonego przystawkami i wierzcie mi, że 3 kg mięsa starczy na kilkanaście osób - może 12-13 (mówimy o kobietach/osobach jedzących normalne porcje). Czas pieczenia zależy od piekarnika - warto sprawdzać czy mięso już jest miękkie. Co do temperatury pieczenia - nie byłam restrykcyjna - bo w międzyczasie piekłam pomidory na odmienioną sałatkę caprese, robiłam grzanki i piekłam bakłażana do tej wspaniałej pasty do chleba. Mięso bardzo przyzwoicie się odgrzewa - w piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej. Szukajcie chudych żeberek, moje były trochę za tłuste (niestety ostatnie w sklepie) i tłuszczu trzeba się było pozbyć już po upieczeniu.

Sok z pomarańczy może być jednodniowy albo świeżo wyciśnięty. W ostateczności dobry sok z kawałkami miąższu z kartonu.


Dalekowschodnie żeberka/kurczak „palce a nie pałeczki lizać”
(8 porcji)

Składniki:

  • 2kg żeberek (część można zastąpić udkami z kurczaka)
  • 220ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 90ml ciemnego sosu sojowego
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 6cm korzenia imbiru obranego i pociętego w plastry
  • 4 gwiazdki anyżu
  • ziarenka wyłuskane z 6 strąków/orzeszków zielonego kardamonu
  • 6 ząbków czosnku, obranych i lekko rozgniecionych
  • 1-2 papryczki chili, może być z pestkami
opcjonalnie: można posypać - już po upieczeniu - szczypiorem lub kolendrą


Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 170ºC.

Żeberka pociąć na pojedyncze lub podwójne kawałki i ułożyć w głębokiej blasze do pieczenia - najlepiej tej z piekarnika. Wymieszać ze sobą pozostałe składniki, zalać powstałą zalewą żeberka, wymieszać i przykryć blachę folią aluminiową (ważne! wtedy żeberka się nie spalą). Wstawić do piekarnika na 2 godziny.

Zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 ºC i piec przewracając i polewając mięso zalewą przez 50-60 minut, aż sos zgęstnieje a żeberka będą zglazurowane. Warto sprawdzać mięso wcześniej - może się okazać, że będzie miękkie i łatwo dało się rozdzielać widelcem pół godziny wcześniej.


***

Przepis na inne orientalne żeberka, które także polecam jest TU






6 komentarze :

  1. Połączenie składników zapowiada się świetnie. Myślę, że też byłabym zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę, ci się przypiekło,ale jak sama piszesz w tzw. międzyczasie robiłas też inne potrawy:D

    W każdym razie skladniki wysmienite, więc smak winien być fantastyczny !


    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to resztka, odgrzewana zresztą, dlatego nieco się przypiekło.

      goście byli zachwyceni - bo potrawa jest rzeczywiście wyśmienita :)

      Usuń
  3. w sume 3 godz pieczenia??? Te żeberka to z mamuta chyba ;-)
    Ja piekę 1,5 godz i się rozpadają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, taki czas był potrzebny moim żeberkom, zwłaszcza, że piekłam razem z 1kg kurczaka

      poza tym napisałam: "czas pieczenia zależy od piekarnika - warto sprawdzać czy mięso już jest miękkie."

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)