Tort marchewkowy





Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Wilgotne ciasto marchewkowe, pełne bakalii, nasączone alkoholem, z fantastycznym kremem karmelowo-kokosowym albo śmietanowo-kokosowym (zależy to od tego "procesu" produkcji kremu - szczegóły w uwagach do przepisu). Goście z przyjemnością zjedzą, nawet jeśli tort będzie nieco nieporadny, nieprzyozdobiony jak w cukierni. Za to smak będzie niezapomniany - dzięki użyciu najwyższej jakości składników i idealnemu połączeniu kremu z wilgotnym ciastem. Tort nie jest trudny do zrobienia, chociaż dość pracochłonny.

To przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Mój tort był duży - pieczony w tortownicy o średnicy 30 cm - dlatego użyłam o połowę więcej składników niż podano niżej. Podaję jednak proporcje oryginalne - na mniejszy tort - nie każdy bowiem potrzebuje ciasta dla dwudziestu osób.

Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe pochodzi z książki "Pret A Manger Food on the Move" i ma tylko drobne zmiany - jak przyprawa do piernika. Zawiera także o połowę mniej cukru i zaręczam, że to wystarczy. W połączeniu z kremem i tak otrzymujemy słodycz pasującą do gorzkiej kawy lub herbaty. Jeśli nie chcesz robić tortu, zrób samo ciasto marchewkowe. Nasącz je herbatą lub alkoholem i podaj choćby z serkiem waniliowym.

Pomysł na tort marchewkowy pochodzi z bloga kwestiasmaku.


Tort marchewkowy z kremem karmelowo-kokosowym

Składniki:

Ciasto:
• 300 g drobno startej na tarce marchewki
• 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
• 40 g orzechów włoskich i 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
• 80 g wiórków kokosowych
• 300 g mąki pszennej
• 1 łyżka (15 ml) cukru waniliowego, ewentualnie wanilinowego
• 2 łyżeczki (10 ml) przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
• 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 200 g (1 szklanka) brązowego cukru
• 225 ml oleju roślinnego np. rzepakowego

Masa do tortu:
• 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 1/4 szklanki likieru kokosowego (lub białego rumu, można też nie dodawać alkoholu)
• 1 szklanka cukru
• 375 g (3 opakowania) kremowego serka śmietankowego - kanapkowego o zawartości ok. 21% tłuszczu np. Philadelphia, Twój smak, łowickiego*
• 250 g serka mascarpone

oraz:

• nasączenie: rum (po około 6 łyżeczek na blat)
• dekoracja: 150 g orzechów włoskich i wstążki z surowej marchewki

* jeśli serek nie jest słony, można dodać troszkę soli

Wykonanie:

Masa kokosowa: do garnka z szerokim dnem albo na patelnię wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając raz na jakiś czas podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Ostudzić.

Ja gotowałam około godziny, powstał z tego pyszny karmelowy krem kokosowy. Cukier się skarmelizował, zatem stygnąc znacznie gęstniał. Dodawałam do więc do serków gdy masa już nie była gorąca, ale jeszcze nie zastygła.

Serek śmietankowy i mascarpone włożyć do dużej miski, lekko spulchnić mikserem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy - można też wlewać strużką. Krem wstawić do lodówki do stężenia i trzymać go tam do czasu przełożenia. W czasie pobytu w lodówce, stężeje.

Ciasto: Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do jednej miski włożyć startą marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.

W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.

Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować dzień wcześniej). Najlepiej studzić na kratce - by ciasto się nie zaparzało.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone albo się rozpadnie, można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko docisnąć okruszki do blatów). Dolny blat ułożyć na paterze, skropić rumem, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, skropić jak poprzednio i przełożyć drugą częścią kremu. Położyć ostatni krążek i skropić rumem. Wierzch i boki tortu posmarować masą. Udekorować orzechami włoskimi (które można wcześniej lekko podpiec w piekarniku) i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, do czasu aż masa zesztywnieje.

W tzw. międzyczasie przygotować wstążki z marchewki: marchewkę obrać i opłukać. Obieraczką do warzyw zrobić kilka - kilkanaście cieniutkich plasterków wzdłuż marchewki. Wykroić z nich cieńsze tasiemki, przy końcu każdej zrobić nacięcie nożem (wzdłuż paska i o takiej samej długości jak szerokość paska). W powstały otwór przełożyć drugi koniec paska marchewki. Tort udekorować powstałymi wstążeczkami.

Nie jest to proste zadanie, może być tak, że poprzestaniesz na dekoracji zwykłymi tasiemkami marchewki :)

Przechowywać w lodówce, przed podaniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

UWAGI:


  • zamiast przyprawy do piernika można użyć własnoręcznie zrobionej mieszanki z przewagą cynamonu, dodatkiem sproszkowanego imbiru, szczyptą pieprzu i mielonego ziela angielskiego
  • piekąc ciasto z 1,5 porcji - w tortownicy o średnicy 30cm, czas pieczenia był dłuższy o około 20 minut
  • użyłam świeżego ananasa
  • proponuję wykonywać czynności w następującej kolejności - nastawienie syropu kokosowego, przygotowanie ciasta (starcie marchewki, posiekanie bakalii, przygotowanie innych składników ciasta), wstawienie ciasta do piekarnika i jego pieczenie, przygotowanie kremu i odstawienie do schłodzenia. Wystudzenie ciasta i jego przełożenie kremem. W ten sposób czas jest maksymalnie wykorzystany.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

7 komentarze :

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W wypiekach marchewkowych jestem zakochana;)
    Pozdrawiam, Nino

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Uwielbiam ciasta marchewkowe,babeczki itd :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię torciki marchewkowe. Raz robiłam z kremem kokosowym, ale na bazie kremu budyniowego. Tak mi smakował, że jak tylko widzę torcik marchewkowy to od razu klikam w zdjecie. :) Ta wersja zapewne też jest pyszna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O,jaki ładny torcik! Marchewkowy - super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto marchewkowe - w formie tortu jeszcze nie robiłam, zawsze znikało jeszcze ciepłe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda ekstra :) poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)