niedziela, 24 marca 2013

Tort marchewkowy





Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Wilgotne ciasto marchewkowe, pełne bakalii, nasączone alkoholem, z fantastycznym kremem karmelowo-kokosowym albo śmietanowo-kokosowym (zależy to od tego "procesu" produkcji kremu - szczegóły w uwagach do przepisu). Goście z przyjemnością zjedzą, nawet jeśli tort będzie nieco nieporadny, nieprzyozdobiony jak w cukierni. Za to smak będzie niezapomniany - dzięki użyciu najwyższej jakości składników i idealnemu połączeniu kremu z wilgotnym ciastem. Tort nie jest trudny do zrobienia, chociaż dość pracochłonny.

To przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Mój tort był duży - pieczony w tortownicy o średnicy 30 cm - dlatego użyłam o połowę więcej składników niż podano niżej. Podaję jednak proporcje oryginalne - na mniejszy tort - nie każdy bowiem potrzebuje ciasta dla dwudziestu osób.

Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe pochodzi z książki "Pret A Manger Food on the Move" i ma tylko drobne zmiany - jak przyprawa do piernika. Zawiera także o połowę mniej cukru i zaręczam, że to wystarczy. W połączeniu z kremem i tak otrzymujemy słodycz pasującą do gorzkiej kawy lub herbaty. Jeśli nie chcesz robić tortu, zrób samo ciasto marchewkowe. Nasącz je herbatą lub alkoholem i podaj choćby z serkiem waniliowym.

Pomysł na tort marchewkowy pochodzi z bloga kwestiasmaku.


Tort marchewkowy z kremem karmelowo-kokosowym

Składniki:

Ciasto:
• 300 g drobno startej na tarce marchewki
• 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
• 40 g orzechów włoskich i 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
• 80 g wiórków kokosowych
• 300 g mąki pszennej
• 1 łyżka (15 ml) cukru waniliowego, ewentualnie wanilinowego
• 2 łyżeczki (10 ml) przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
• 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 200 g (1 szklanka) brązowego cukru
• 225 ml oleju roślinnego np. rzepakowego

Masa do tortu:
• 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 1/4 szklanki likieru kokosowego (lub białego rumu, można też nie dodawać alkoholu)
• 1 szklanka cukru
• 375 g (3 opakowania) kremowego serka śmietankowego - kanapkowego o zawartości ok. 21% tłuszczu np. Philadelphia, Twój smak, łowickiego*
• 250 g serka mascarpone

oraz:

• nasączenie: rum (po około 6 łyżeczek na blat)
• dekoracja: 150 g orzechów włoskich i wstążki z surowej marchewki

* jeśli serek nie jest słony, można dodać troszkę soli

Wykonanie:

Masa kokosowa: do garnka z szerokim dnem albo na patelnię wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając raz na jakiś czas podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Ostudzić.

Ja gotowałam około godziny, powstał z tego pyszny karmelowy krem kokosowy. Cukier się skarmelizował, zatem stygnąc znacznie gęstniał. Dodawałam do więc do serków gdy masa już nie była gorąca, ale jeszcze nie zastygła.

Serek śmietankowy i mascarpone włożyć do dużej miski, lekko spulchnić mikserem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy - można też wlewać strużką. Krem wstawić do lodówki do stężenia i trzymać go tam do czasu przełożenia. W czasie pobytu w lodówce, stężeje.

Ciasto: Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do jednej miski włożyć startą marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.

W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.

Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować dzień wcześniej). Najlepiej studzić na kratce - by ciasto się nie zaparzało.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone albo się rozpadnie, można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko docisnąć okruszki do blatów). Dolny blat ułożyć na paterze, skropić rumem, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, skropić jak poprzednio i przełożyć drugą częścią kremu. Położyć ostatni krążek i skropić rumem. Wierzch i boki tortu posmarować masą. Udekorować orzechami włoskimi (które można wcześniej lekko podpiec w piekarniku) i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, do czasu aż masa zesztywnieje.

W tzw. międzyczasie przygotować wstążki z marchewki: marchewkę obrać i opłukać. Obieraczką do warzyw zrobić kilka - kilkanaście cieniutkich plasterków wzdłuż marchewki. Wykroić z nich cieńsze tasiemki, przy końcu każdej zrobić nacięcie nożem (wzdłuż paska i o takiej samej długości jak szerokość paska). W powstały otwór przełożyć drugi koniec paska marchewki. Tort udekorować powstałymi wstążeczkami.

Nie jest to proste zadanie, może być tak, że poprzestaniesz na dekoracji zwykłymi tasiemkami marchewki :)

Przechowywać w lodówce, przed podaniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

UWAGI:


  • zamiast przyprawy do piernika można użyć własnoręcznie zrobionej mieszanki z przewagą cynamonu, dodatkiem sproszkowanego imbiru, szczyptą pieprzu i mielonego ziela angielskiego
  • piekąc ciasto z 1,5 porcji - w tortownicy o średnicy 30cm, czas pieczenia był dłuższy o około 20 minut
  • użyłam świeżego ananasa
  • proponuję wykonywać czynności w następującej kolejności - nastawienie syropu kokosowego, przygotowanie ciasta (starcie marchewki, posiekanie bakalii, przygotowanie innych składników ciasta), wstawienie ciasta do piekarnika i jego pieczenie, przygotowanie kremu i odstawienie do schłodzenia. Wystudzenie ciasta i jego przełożenie kremem. W ten sposób czas jest maksymalnie wykorzystany.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

7 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W wypiekach marchewkowych jestem zakochana;)
    Pozdrawiam, Nino

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Uwielbiam ciasta marchewkowe,babeczki itd :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię torciki marchewkowe. Raz robiłam z kremem kokosowym, ale na bazie kremu budyniowego. Tak mi smakował, że jak tylko widzę torcik marchewkowy to od razu klikam w zdjecie. :) Ta wersja zapewne też jest pyszna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O,jaki ładny torcik! Marchewkowy - super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto marchewkowe - w formie tortu jeszcze nie robiłam, zawsze znikało jeszcze ciepłe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda ekstra :) poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń