Karkówka z grilla w marynacie



Nie będę owijać w bawełnę. Podaję Wam przepis na doskonałą marynatę do karkówki czyli często podstawowego mięsa na grilla. Różnorodna w składniki, ale prosta w wykonaniu.

Karkówka z grilla w marynacie

Składniki na 1kg karkówki:

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżki (42ml) musztardy np. dijon
  • 1 łyżeczka (5ml) suszonego majeranku
  • 0,75 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka ziaren kolendry, rozdrobnionych w moździerzu albo tłuczkiem (przez woreczek)

Wykonanie:

Składniki marynaty dokładnie połączyć.

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 plastrów - mają być cienkie by na grillu upiekły się szybko. Każdy z plastrów karkówki lekko rozbić tłuczkiem - z dwóch stron. Ja rozbijam tłuczkiem wkładając po kolei każdy z kawałków mięsa do foliowej torebki - wówczas mięso nie rozpryskuje swych soków po całej kuchni...

Mięso najlepiej włożyć do foliowej torebki, gdyż wtedy dojście do niego marynaty jest najskuteczniejsze - dotrze ona do każdego zakamarka, ponadto łatwo jest w trakcie marynowania lekko poruszać mięsem i przesunąć marynatę z dna folii do wyższych partii.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarze :

  1. nie mogę się już doczekać pierwszego grilla, na pewno skorzystam z marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyda się na sezon grillowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkóweczka jak się patrzy, aż ślina cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem delikatnie zmodyfikowany:
    sarepska musztarda i do tego gorczyca (połowa w moździerzu rozdrobniona reszta w całości) i łyżeczka papryki bardzo ostrej (coś a'la suszone chilli tyle, że z Turcji)
    wyszło przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) przepis to pole wyjściowe do eksperymentów - czasem wymuszonych ilością składników właśnie, czasem własnym smakiem

      Pzdr

      Usuń
  5. zmodyfikowany bo kolendry zabrakło ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)