niedziela, 28 kwietnia 2013

Karkówka z grilla w marynacie



Nie będę owijać w bawełnę. Podaję Wam przepis na doskonałą marynatę do karkówki czyli często podstawowego mięsa na grilla. Różnorodna w składniki, ale prosta w wykonaniu.

Karkówka z grilla w marynacie

Składniki na 1kg karkówki:

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżki (42ml) musztardy np. dijon
  • 1 łyżeczka (5ml) suszonego majeranku
  • 0,75 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka ziaren kolendry, rozdrobnionych w moździerzu albo tłuczkiem (przez woreczek)

Wykonanie:

Składniki marynaty dokładnie połączyć.

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 plastrów - mają być cienkie by na grillu upiekły się szybko. Każdy z plastrów karkówki lekko rozbić tłuczkiem - z dwóch stron. Ja rozbijam tłuczkiem wkładając po kolei każdy z kawałków mięsa do foliowej torebki - wówczas mięso nie rozpryskuje swych soków po całej kuchni...

Mięso najlepiej włożyć do foliowej torebki, gdyż wtedy dojście do niego marynaty jest najskuteczniejsze - dotrze ona do każdego zakamarka, ponadto łatwo jest w trakcie marynowania lekko poruszać mięsem i przesunąć marynatę z dna folii do wyższych partii.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarzy:

  1. nie mogę się już doczekać pierwszego grilla, na pewno skorzystam z marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyda się na sezon grillowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkóweczka jak się patrzy, aż ślina cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem delikatnie zmodyfikowany:
    sarepska musztarda i do tego gorczyca (połowa w moździerzu rozdrobniona reszta w całości) i łyżeczka papryki bardzo ostrej (coś a'la suszone chilli tyle, że z Turcji)
    wyszło przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) przepis to pole wyjściowe do eksperymentów - czasem wymuszonych ilością składników właśnie, czasem własnym smakiem

      Pzdr

      Usuń
  5. zmodyfikowany bo kolendry zabrakło ;)

    OdpowiedzUsuń