Hamburger wołowy



Hamburger domowy z najlepszym wołowym kotletem, z miętą, tymiankiem i natką pietruszki. Hamburgery z budek fast food, to nieporozumienie... Oto przepis na pyszne kanapki z wysokiej jakości mięsem, aromatycznym od ziół. Przygotowywałam kiedyś podobne na slowfoodowych warsztatach dla dzieci. Takimi hamburgerami zajadali się: i dzieci i dorośli. Bardzo polecam.

Hamburger wołowy

Składniki:
na ok. 6 -8 hamburgerów
  • 1 kg wysokiej jakości mięsa wołowego
  • 30 - 45 ml musztardy np. dijon
  • 1 szklanka ziół: po 1/3 szklanki mięty, tymianku i natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
dodatki:
  • majonez rozmarynowy (posiekany świeży rozmaryn, zmiksowany z majonezem)
  • keczup
  • sałata lodowa
  • pomidory
  • bułki hamburgerowe z sezamem, ew. zwykłe bułki
Wykonanie:

Mięso zemleć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Przygotować warzywa: pokroić pomidory na plasterki, porwać sałatę. Bardzo ciekawym dodatkiem do hamburgerów jest majonez rozmarynowy - 2 łyżki majonezu połączyć z bardzo drobno posiekanym świeżym rozmarynem. Nie potrzebujemy go wiele do jednego burgera, łyżeczkę bądź mniej.


Na patelni rozgrzać olej, podsmażać cebulę i czosnek do zeszklenia - kilka minut. Zdjąć z ognia.

Posiekać zioła - używamy tylko listków tymianku i mięty. Po posiekaniu każdego z ziół powinno być po 1/4 szklanki. Natkę pietruszki też drobno posiekać.

mięta
Mięso połączyć z ziołami, solą, pieprzem, 2 łyżkami oleju, musztardą oraz podsmażoną cebulą z czosnkiem. Spróbować czy jest wystarczająco dobrze przyprawione. Dodać jajko i bułkę tartą - ok. 1/3 szklanki - ma pomóc związać całość.

majonez rozmarynowy
Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Do smażenia potrzebna jest minimalna ilość tłuszczu. Ja smaruję patelnię natłuszczonym ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. W zależności od grubości kotletów i ich wielkości, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Najbardziej lubię jak w środku są lekko różowe i soczyste.

W trakcie smażenia kotletów przygotować bułki hamburgerowe. Podpiec je w tosterze lub w piekarniku - by je podgrzać i by stały się chrupiące.

Propozycja podania: na jednej połowie bułki rozsmarować majonez rozmarynowy, ułożyć sałatę i
plasterek pomidora oraz usmażony kotlet wołowy. Kotlet posmarować łyżeczką keczupu i przykryć hamburgera drugą połową bułki.

Bułki hamburgerowe są lekko mleczne, pyszne, ale kajzerki też się sprawdziły.

stary młynek, ale mieli pieprz najlepiej - bardzo drobno
łodyg pozostałych po użytych ziołach nie wyrzucaj - są świetnym dodatkiem do sporządzania wywarów
smażymy po 2-3 minuty z każdej strony




2 komentarze :

  1. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe, wygląda super! domowe burgery górą!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)