Tarta orzechowo-migdałowa



Sezon na orzechy jest właśnie teraz. Świeże i pyszne, łuskane koniecznie samodzielnie. Do zrobienia tej pysznej tarty kupiłam po 60 dag orzechów włoskich i laskowych. Po wyłuskaniu wszystkich i wykorzystaniu 30 dag do ciasta, została miseczka orzechów laskowych - do przegryzania. Ja wiem, że to sporo roboty, że łatwiej kupić już gotowe, ale świeżo wyłuskane orzechy nie są zjełczałe, a że stanowią one główny składnik tego ciasta, może warto się poświęcić? Przepis z książki Bogdana Gałązki "Kuchnia wielkich mistrzów", zamieszczony w "Kuchni" (nr 10/2009).

Tarta orzechowo-migdałowa

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 22 dag zimnego masła (12 dag do ciasta +10 dag do miodowego sosu)
  • 3 żółtka
  • 2 dag cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 20 ml zimnej wody
  • 100 ml płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 30 dag posiekanych orzechów laskowych i włoskich (użyłam po połowie jednych i drugich)
  • 10 dag płatków migdałowych
  • garść całych orzechów laskowych do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Dodać 12 dag zimnego masła pokrojonego na kawałki, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz wodę. Wymieszać, lekko zagnieść, tylko do połączenia składników,  nie wyrabiać.

Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki albo na pół godziny do zamrażalnika.

Formę do tarty o średnicy 30 cm posmarować kawałkiem masła (można też wykorzystać papier po maśle - to bardzo wygodny sposób, bo jest on idealnie natłuszczony), dno i boki wylepić ciastem.

Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Jeśli mamy fasolę, to dobrze ciasto obciążyć - w tym celu przykryć ciasto w formie pergaminem, a następnie obciążyć suszoną fasolą. Piec około 15 min w temp. 190°C (grzanie góra-dół), aż do lekkiego zezłocenia się ciasta.

Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z obciążeniem - usunąć papier z obciążeniem) i odstawić do ostygnięcia.

W szerokim rondlu lub sporej patelni rozpuścić resztę masła, dodać miód, orzechy oraz płatki migdałowe i wymieszać. Dodać jajka, ponownie wymieszać. Wylać masę orzechową na ostudzone ciasto, ozdobić z wierzchu garścią całych orzechów laskowych i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez 25 min w temp. 180°C  (grzanie góra-dół). Odstawić do ostygnięcia.






***

Teraz - w sezonie orzechowym - polecam Wam także inne ciasto z orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi (ciasto, które cieszy się bardzo dobrą opinią)

Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi



8 komentarze :

  1. Mmm! Pyszności! Uwielbiam orzechy, tarty kocham! Przepis w sam raz dla mnie, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już mam zamówienie na powtórkę :)

      Usuń
  2. Prezentuje się świetnie z tą ilością orzechów, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała, bogata tarta, pyszności !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też ją lubię :) a w przyszłym tygodniu będę ją powtarzać

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)