Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi


Kruche ciasto ze słodką, pyszną masą. Wierzch jest wspaniały. Najlepiej upiec to ciasto gdy spodziewamy się gości, inaczej może się okazać, że zjecie wszystko sami :) Wymaga ono niewiele pracy i nie może się nie udać. Z bloga Lo.


Ciasto z mlekiem skondensowanym, orzechami i płatkami migdałowymi

Składniki:
[na blachę o wymiarach 20x30 cm]
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka (220 g) miękkiego masła
  • szczypta soli

masa:
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 duże jajko lekko rozbełtane
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub rdzeń z 1/2 wanilii
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Zmiksować razem mąkę, cukier, masło i sól [zagnieść kruche]. Ciasto wyłożyć do formy z papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C na 10 - 15 minut i podpiec na złoto. W tym czasie wymieszać w misce wszystkie składniki na masę. Wylać na podpieczone ciasto i piec 25 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone w lodówce. Kroić na niewielkie porcje.



14 komentarze :

  1. mmm... smakowite to ciacho:) i mam na niego chetke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wymaga mało pracy i nie może się nie udać, w dodatku jest z migdałami to ja biorę.

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ta masa z mlekiem skondensowanym i orzechami musi być rewelacyjna! Wierzę, że goście mogą nie doczekać kawałka ;) Pozdrawiam jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino,
    ale mi miło, że zrobiłaś i, że smakowało. To ciasto jest w mojej kuchni obecne od nastu lat, a cały czas jest uwielbiane. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu. Lo

    OdpowiedzUsuń
  5. Lo, tak, smakowało licząc ze mną siedmiu osobom :) [czyli wszystkim poczęstowanym]; poproszono mnie o przepis :)

    Komarko - nie mogą się doczekać by wziąć dokładkę, bo ciasto samo w sobie wygląda niepozornie [trochę jak wytrawna tarta]; sama zjadłam tylko jeden kawałek :)

    mikimamo - o tak!

    noblevo - bierz śmiało i rób
    ago - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta masa zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    ciasto pięknie się zapowiada, mam tylko kilka pytań, czy do ciasta nie używa się jaj/żółtek? czy masa nie powstaje zbyt płynna i rozlewa się na boki albo wsiąka w ciasto? Czy masa z tym mlekiem słodzonym nie jest za słodka? i jeszcze jedno, chodzi o mleko a nie masę krówkową dla pewności? :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam

      do ciasta używa się jednego jajka - jak w liście składników.

      Masa jest raczej płynna i w sporej części wsiąka w ciasto, ale tak właśnie ma być

      Ciasto należy do tych słodkich, ale nie przesłodzonych.

      Tak, chodzi o słodzone mleko skondensowane, a nie masę krówkową. Właśnie dzięki temu spora część płynu wsiąka w ciasto.

      Mam nadzieję, że pomogłam chociaż w części

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Dziękuję za odpowiedź, jak zrobię ciasto, podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej Ninka :)
    Pamiętasz mnie jeszcze?
    Placuch zrobiony oczywiście w prodiżu.. Spód jakieś 30-35 minut góra około 20-25 wyszedł genialny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, oczywiście, że pamiętam! Takich czytelników się nie zapomina. Zaraz dodam do zakładki "w prodiżu" :) Pozdrawiam

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)