czwartek, 21 listopada 2013

Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów




Zupa z gatunku 4 w 1: szybkich, niewymagających, sycących i rozgrzewających. Podejrzana u Reni Jusis, znanej z zamiłowania do wszystkiego co jest eko i zdrowe. Ma dodatek interesujących w smaku przypraw. Przypadnie do gustu zapracowanym amatorom soczewicy.

Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula, obrana
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu)
  • 15 ml (1 łyżka) zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody zimnej
  • sól
  • pęczek świeżej kolendry albo natki pietruszki
  • ew. mleko kokosowe

Wykonanie:

Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę - podsmażać je na oleju z przyprawami, aż cebula lekko zmięknie a przyprawy wydadzą piękny korzenny zapach.. Dodać przepłukaną na sicie i odsączoną soczewicę, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą miękkie, dodać przecier pomidorowy i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.

Dla urozmaicenia można dodać mleka kokosowego. Zupę zmiksować na krem. Posypać natką kolendry albo pietruszki. Ewentualnie można polać zupę aromatycznym olejem rzepakowym.



0 komentarze

Prześlij komentarz