Sernik dyniowy



Pierwszy raz sernika dyniowego spróbowałam kilka tygodni temu i tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić go w domu. Bo okazuje się, że sernik z dodatkiem pieczonej dyni jest szalenie interesujący i bardzo wilgotny. U mnie nawet dość chwiejny (bo nie dodawałam mąki ziemniaczanej), ale o taki właśnie mi chodziło. Smakował każdemu, kto go spróbował. Jest naprawdę fantastyczny, więc koniecznie spróbujcie.

Sernik dyniowy

Składniki:

spód:
  • 250g ciasteczek imbirowych/korzennych (lub zwykłych kruchych + 1 łyżeczka przyprawy do piernika)
  • 100-110g masła, stopionego
masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (użyłam takiego o zawartości 8% tłuszczu, ale świetnie sprawdzą się też tłuste)
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki (2,5 ml) soli
  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni*
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli i mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, spora szczypta gałki muszkatołowej i mielonych goździków
  • [zamiast przypraw korzennych można dać 2 łyżeczki przyprawy do piernika]
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
na wierzch:
  • 400g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru
dodatkowo: okrągła forma (tortownica) o średnicy 27 cm

Wykonanie:

UWAGA: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a zatem należy je wyjąć w lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem

Masło pokroić na małe kawałeczki i powoli roztapiać - na małym ogniu. Masło zdjąć z ognia, przestudzić.

Herbatniki rozdrobnić - najlepiej malakserem, z braku można też rozdrobnić wałkiem (przez folię albo ściereczkę). Powinny być zmielone niemalże na mąkę. Do herbatników wlać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. Masa będzie mieć konsystencję mokrej bułki tartej.

Wziąć pędzelek do ciasta, natłuścić - ja po prostu wkładam go do garnuszka, w którym roztapiałam masło - gdyż zawsze coś zostaje na ściankach i na dnie. Można też użyć oleju.

Pędzelkiem wysmarować formę do ciasta (tortownicę) - dno i boki. Wysypać masą herbatnikową, wyrównać. Wstawić do lodówki - by masa się zestaliła. Najlepiej na pół godziny.

Włączyć piekarnik - temp. 180 st. C, grzanie góra i dół.

Zmiksować na gładką masę serek, dodać jajka, cukier, przyprawy i ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii. Miksowanie nie powinno trwać zbyt długo, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Na końcu dodać puree z dyni. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać do formy - na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę lekko uderzyć o blat.

Wstawić formę z sernikiem do piekarnika i piec przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec godzinę. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia na wierzch sernika wyłożyć śmietanę z cukrem.

Sernika nie sprawdzamy w środku, może być wilgotny; wierzchnia warstwa powinna być ścięta, ale całość wyglądać na niedopieczoną (zestali się podczas leżakowania).

Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w środku do ostudzenia - drzwiczki piekarnika uchylić na 1/3 kąta otwarcia. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na minimum osiem godzin albo na noc.


*Jak upiec dynię i zrobić z niej puree? Dynię np. hokkaido (albo dwie) umyć i przekroić na pół, usunąć pestki wraz z "włosami" okalającymi pestki. Pokroić każdą połowę na kilka mniejszych części. Nie obierać ze skórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół), środkowy poziom piekarnika. Cienkie plastry piec 20-25 minut, większe kawałki przez około 50 minut - 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką oddzielić miąższ z upieczonej dyni od skórki i zmiksować go blenderem na gładkie puree. Wystudzić. Niewykorzystaną część puree przechowywać w lodówce i zużyć do innych celów. Można też ją zamrozić oraz zawekować. Dla tego ciasta, dla uzyskania wymaganej ilości, dla bezpieczeństwa kupiłabym 3kg dyni - lepiej uzyskać trochę więcej puree niż za mało, a ilość miąższu dyni jest różna w zależności od jej gatunku.




3 komentarze :

  1. Robiłam kiedyś dyniowy, był pyszny. Twoj wygląda smakowicie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda wybornie! Ten kolor jest zabójczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, pychota!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)