Wątróbka drobiowa z jabłkiem i karmelizowaną cebulą



Moja mama poczęstowała mnie tą wątróbką, a ja się nią zachwyciłam. Słodka - karmelizowana cebula + jabłka usmażone na maśle + soczysta w środku, a chrupiąca na zewnątrz wątróbka = wspaniałe danie obiadowe, gotowe w pół godziny. Musicie spróbować, bo może być to Wasz ulubiony przepis na wątróbkę drobiową.

W stosunku do oryginalnego przepisu Kingi Paruzel, zmniejszyłam nieco ilość cukru i masła. A i tak kompozycja smakowa pozostała doskonała.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i karmelizowaną cebulą

Składniki:
[na 2 porcje]

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 40 g masła + 1 łyżka oleju
  • mała garść cukru
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

Jabłko umyć, nie obiecać ze skórki. Wydrążyć pestki (przyda się specjalny przyrząd do wydrążania jabłek, z jego braku przekroiłabym jabłko na pół, wydrążyła gniazda nasienne i jabłko pokroiłabym w półplasterki) i pokroić na plasterki o grubości ok. 3 mm.

Wątróbkę oczyścić, umyć i osusz ręcznikiem papierowym.

Czerwoną cebulę obrać ze skórki i pokroić w 3 mm talarki.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać olej (olej zapobiegnie paleniu się masła) i smażyć na nim partiami talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie, ale nadal jędrne - plasterki jabłka nie mogą nachodzić na siebie, tylko smażyć się jak kotlety. Jabłka odłożyć na talerz. Patelni nie myć, tłuszczu nie wylewać - przyda się jeszcze.

Na osobną rozgrzaną patelnię wrzucić małą garść cukru i poczekać aż się rozpuści (można dodać łyżkę wody by było łatwiej). Nie dopuścić do spalenia cukru. Wrzucić na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtoczyć. Dodać 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekać aż się zredukuje - ocet ma wyparować.

Na rozgrzaną patelnię na której smażono jabłka wrzucić osuszoną, przyprawioną pieprzem wątróbkę. Smażyć ją ok. 5-8 min, na końcu doprawiając solą. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekać aż się zredukuje.

Na talerze wyłożyć talarki jabłka,usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę . Posypać posiekaną natką pietruszką.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.




***
Dla ułatwienia załączam film z przygotowania wątróbki. Na pewno niektórych przekona, że to proste danie:

4 komentarze :

  1. Ja zawsze robię wątróbkę drobiową z dodatkiem jabłka i cebuli, ale smażyłam dotychczas zawsze wszystko razem na jednej patelni. Spróbuję w takiej wersji, smażone osobno. Trochę mnie tylko ocet balsamiczny dodany do wątróbki nie przekonuje. Zatęskniło mi się za wątróbką - muszę koniecznie zrobić w przyszłym tygodniu, jak tylko ją kupię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też zawsze smażyłam wszystko na jednej patelni - bo tak szybciej i mniej zmywania... Haniu, wierz mi, że tu wszystko do siebie pasuje, i ocet balsamiczny do wątróbki też. Ale jak masz wątpliwości, to pomiń. Masz takie wyczucie smaku, że sama najlepiej wiesz co Ci podejdzie, a co mniej.

      Usuń
  2. była pyszna! Ocet balsamiczny bardzo pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za wątróbką. Źle mi się kojarzy z przedszkola, ale... w takiej wersji bym chętnie posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)