Kurczak tikka masala



chicken tikka masala

Kurczak tikka masala (ang. chicken tikka masala, hindi चिकन टिक्का मसाला, pendż. ਚਿਕਨ ਟਿੱਕਾ ਮਸਾਲਾ, beng. চিকেন টিক্কা মাসালা) – brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych (kurczak tikka), podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.

Początki kurczaka tikka masala są sporne. Najczęściej podaje się, że potrawa powstała w Glasgow pod koniec lat 60. XX wieku, kiedy jeden z klientów restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tika, ponieważ ten wydał mu się zbyt suchy. Rzekomo kucharz miał zaimprowizować sos z zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi przy tym, że to u nich wynaleziono kurczaka tikka masala. Można przypuszczać jedynie, że potrawa z pewnością pojawiła się między rokiem 1950 a 1970.
Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na 1947 r., a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.

Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Danie to jest podobne w smaku do typowo indyjskich potraw, takich jak murgh makhani. W Pakistanie jest znane jako kurczak masala lub kurczak tandoori masala.
Badania świadczą o tym, że najczęściej jest podawany w Wielkiej Brytanii, gdzie jest jednym z siedmiu najpopularniejszych kurczaków curry (cyt. za Wikipedią). W związku z historią kurczaka tikka masala, sięgnęłam do jednego z brytyjskich przepisów, trochę go modyfikując (uznałam, że ostre chili jest bardziej odpowiednie niż meksykańsko-amerykańskie jalapeno, z braku kolendry dałam natkę pietruszki, sosu nie zagęszczałam mąką, a cukier zastąpiłam o wiele zdrowszym syropem z agawy). Danie wyszło szalenie aromatyczne - moim zdaniem udało się stworzyć odpowiednie proporcje przypraw i stworzyć świetny sos. Poprosiłam o recenzję dania moją przyjaciółkę, która bez ogródek mówi mi całą prawdę ... i powiedziała, że to najlepszy kurczak tikka masala, jaki jadła w całej Warszawie.

Kurczak tikka masala

Składniki:

Małe przypomnienie odnośnie miar: łyżka jest zawsze zupełnie płaska i ma 15 ml, łyżeczka zaś 5 ml (polecam miarki kuchenne)

  • 500 g piersi z kurczaka (albo mięsa z udek)
  • 1½ łyżki mielonej kolendry
  • 1½ łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki startego na tarce imbiru
  • 2x400 g krojonych pomidorów (w sezonie świeże)
  • 2 łyżki syropu z agawy (w oryginale miękki brązowy cukier)
  • 2-3 ostre suszone lub świeże papryczki chili (lub w zależności od pożądanej ostrości)
  • 200 ml śmietanki 16%-18%
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry (a z jej braku natki pietruszki), do podania
  • opcjonalnie także 2 łyżki płatków migdałów, do podania
  • sól
Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na 2-3 cm kawałki. Może nieduże i kurczak nieco ginie w sosie, ale przynajmniej każdy kęs jest ze słuszną porcją sosu.

Mieloną kolendrę i kumin umieścić w misce, wymieszać. Dodać mięso i dokładnie obtoczyć je w przyprawach. Polać jogurtem i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania na co najmniej pół godziny, a jeszcze lepiej na całą noc - do lodówki. Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso.

Przygotowanie właściwe:

Cebulę obrać i posiekać w dość drobną kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Czosnek nieco zgnieść nożem (ma pozostać w całości, ale nieco spłaszczony bardziej uwalniać swój aromat).

Najlepiej użyć dwóch odrębnych naczyń do smażenia - dużej patelni (albo podstawy tajine) do kurczaka, oraz mniejszej do reszty.

Do mniejszej patelni wlać olej, wrzucić cebulę, smażyć aż stanie się szklista i nieco zmięknie. Dodać czosnek, imbir i garam masala. Smażyć mieszając około minuty. Dodać pomidory. Gotować kilka minut by pomidory trochę zmiękły i zaczęły się rozpadać.

Mniej więcej gdy dodajemy pomidory do cebuli można zacząć smażyć kurczaka - na dużej, szerokiej patelni rozpuścić masło, smażyć kurczaka z każdej strony, aż białko mięsa się zetnie. Zajmie to kilka minut. Do kurczaka dodać sos pomidorowy, ostre papryczki i syrop z agawy albo cukier. Przykryć pokrywką i na bardzo wolnym ogniu gotować aż mięso będzie rozpływać się w ustach, a sos się zagęści (wolne duszenie sprzyja smakowi mięsa). Mi w tajine zajęło to około godziny. Posolić do smaku. Po ostygnięciu dodałam do sosu śmietanę i dokładnie wymieszałam. Dodając do gorącego sosu, śmietanę trzeba najpierw "zahartować".

Serwować na ciepło. Można podawać posypane natką kolendry, a z jej braku natką pietruszki, a także płatkami migdałów. Uważam, że lepiej smakuje następnego dnia, jak smaki się "przygryzą". Podawać z ryżem albo z naanami (rodzaj placków).








2 komentarze :

  1. Pycha, jedno z moich ulubionych dań, tyle, że zamiast kurczaka dodaje paneer:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że kuchnia indyjska bardzo popularna u nas się robi. Ja niestety będąc w Indiach w zeszłym roku nie miałem przyjemności skosztować nic smacznego, z resztą sam strach przed chorobami zabraniał cokolwiek jeść na ulicach.

    Pozdrawiam
    Gotujebochce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)