Sernik pomarańczowy ze śliwką w czekoladzie



To bardzo prosty sernik, a jednocześnie pyszny. Jest kremowy, intensywnie pomarańczowy, a gdzieniegdzie pokazuje się śliwka w czekoladzie. Nie ma spodu, przez co robi się go błyskawicznie. Użyłam dobrej jakości sera białego - już zmielonego. Wśród rodziny i znajomych sernik znalazł duże uznanie. Powiedziałabym że jest to świąteczno-karnawałowy pewniak. Polecam!

Sernik pomarańczowy ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 220 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżki (30 ml) mąki ziemniaczanej
  • skórka drobno otarta z 2 sporych pomarańczy (uprzednio wyszorowanych)
  • 300 g ulubionych cukierków "śliwka w czekoladzie"
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania

Wykonanie:

Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc proponuję wyjąć je z lodówki 1,5 h wcześniej.

Twaróg umieścić w misce, zmiksować z cukrem, a następnie z jajkami, dodać mąkę i startą skórkę z pomarańczy. Składniki miksować krótko, tylko do ich połączenia, by nie napowietrzać masy serowej.

Śliwki posiekać dość drobno.

Przygotować tortownicę (moja była duża - o średnicy 26,5 cm, - wysmarować dno i boki masłem, wysypać mąką lub bułką tartą. Nadmiar strzepać. Wylać około połowy masy serowej, następnie równo rozsypać posiekane cukierki. Przykryć pozostałą masą serową.

Wstawić do nagrzanego do 150 st. C piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Piec do czasu, aż wierzch sernika będzie zupełnie ścięty. Użyłam dość szerokiej formy (sernik był niezbyt wysoki i krócej się piekł), zajęło mi to 1 h i 15 min (czas pieczenia zależy od piekarnika). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tam do wystudzenia - po to, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury. Następnie włożyć do lodówki na całą noc, a co najmniej 5 godzin.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)