Zupa szpinakowa z dzikim ryżem



Zimowa zupa szpinakowa, z interesującym dodatkiem dzikiego ryżu. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Dodatek śmietany jest moim zdaniem niekonieczny. Jeśli nie jadłeś jeszcze dzikiego ryżu, możesz zdziwić się, że nie smakuje jak ryż :) Nadaje zaś ciekawy smak zupie.
Polecam!


Zupa szpinakowa z dzikim ryżem
"Zupy" Carole Clements ze zmianami Thiessy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 85g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 100g dzikiego ryżu
  • 1 litr wody
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 listek laurowy
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykietach (450g)
  • 200g śmietany kremówki lub 18% (można pominąć lub zastąpić mlekiem)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 5-6 minut, aż nabierze jasnobrązowej barwy. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Na koniec dodać czosnek i dziki ryż (w wersji nieugotowanej).

Smażyć 1-2 minuty.

Wlać wodę, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli jest niewystarczająco miękki, gotować do jego miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej można odłożyć część ryżu z cebulą i boczkiem - do dekoracji, do reszty dodać szpinak i gotować, aż wszystkie brykiety się rozmrożą. Zupę zmiksować. Zagotować. Dodać śmietankę (zahartować ją uprzednio w kubku wlewając trochę wrzącej zupy), przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Nalewać zupę na talerze. Do każdego talerza włożyć na wierz trochę odłożonego ryżu. Można ozdobić śmietanką i posypać grzankami. Jeśli zupa zgęstnieje np. po pobycie w lodówce, dodać trochę wody.




1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)