Sernik pistacjowy



To przepyszny, kremowy sernik o ciekawym smaku. Na bazie pasty ze zmiksowanych pistacji. Bałam się czy nie jest zbyt nowatorski jak na wielkanocny stół, zupełnie niepotrzebnie. Smakował przedstawicielom trzech pokoleń, także dziadkowi. Może dlatego, że uwodzi nietypowym smakiem i jest bardzo wykwintny.

Nasze porcje były nieduże, ale też nie da się go dużo zjeść. Jest "treściwy".

Bardzo polecam. Zwłaszcza odważnym, niebojącym się eksperymentów osobom. Przepis na sernik pochodzi z bloga mojewypieki.com

P.S. Sernik niestety jest drogi. Same pistacje kosztowały ponad 55 zł. W Warszawie można je dostać na targowisku pod Halą Mirowską. Są także w specjalistycznych sklepach internetowych.


Sernik pistacjowy

Składniki na spód sernika:

  • 150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (użyłam zwykłych jasnych markiz z nadzieniem czekoladowym)
  • 30 g bardzo miękkiego masła

Ciastka (razem z nadzieniem) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 300 g niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek)
  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to bardzo ważne).

Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuścić do otrzymania masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz). Moje pistacje wyglądały tak:



Do pistacji dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować. Powinna powstać gęsta słodka pistacjowa masa.

Masę przełożyć do miksera. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksować tylko do otrzymania gładkiej masy serowej.

Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.

Wyjąć, schłodzić przez noc w lodówce (koniecznie).



Polewa z białej czekolady:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej

Wykonanie:

Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania.

Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Boki oprószyć dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). By pistacje trzymały się boków sernika lekko podgrzać (odłożone wcześniej) 2 łyżki polewy i posmarować nią boki.

Schłodzić i przechowywać w lodówce do 5 dni.





15 komentarze :

  1. Będzie mi się śnił po nocach. Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jak go zobaczyłam, musiałam zrobić :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. to teraz jeden z moich ulubionych serników

      Usuń
  3. Cudeńko, pod każdym względem !! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny jest. Ma cudowny kolor. Myślę, ze warto się o niego pokusić. Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdecydowanie ciasto na specjalne okazje :) Będę musiała w końcu zrobić, bo kusi mnie ogromnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny!!!!! pistacje są przepyszne więc i sernik z nimi to coś wspaniałego :D zapisujemy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie odnoście mleka, można użyć kajmaku? A jak nie to mleko skondensowane ma być płynne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko skondensowane ma być płynne, nie mozna użyć kajmaku. To juz nie bedzie wówczas sernik pistacjowy, tylko karmelowy. Niewykluczone także ze pyszny, tylko szkoda wówczas tracić dominujący smak pistacji (koszt niesolonych to ok 50 zł )

      Usuń
    2. Wielkie dzięki :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)