Grillowana polenta z ziołami i serem





Mój blog poszedł na urlop, w ślad za mną. Podróżował, odpoczął, wrócił z chęcią szaleńczego gotowania i przetestowania letnich przepisów z bakłażanem, cukinią, papryką i innymi sezonowymi warzywami i owocami. Dziś przepis, który przygotowałam jeszcze przed wyjazdem, na działce.

Włosi mówią na nią polenta, Rumuni i Bułgarzy mamałyga. Może być dodatkiem do dań mięsnych czy warzywnych. Można ją, pokrojoną na kawałki, podsmażać na złoto na patelni, albo grillować. Ta wersja jest wyrazista dzięki ziołom i serowi żółtemu. Trzeba przyznać, że aż chce się do niej wracać, modyfikując może zioła - dawane w zależności od dostępności. Polecam! Zwłaszcza z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Grillowana polenta z ziołami i serem

Składniki:

  • 1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego oregano lub bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 papryczka chili lub czuszka lub płatki ostrej papryki albo papryka w proszku
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 60 g tartego ostrego sera np. dojrzewającego Szenekera/Dziugasa/Bursztyna
  • łyżeczka masła + odrobina do posmarowania folii aluminiowej
  • opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana

Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce, zioła posiekać. Posiekać papryczkę.

Zagotować w garnku wodę, stopniowo dodawać kaszkę, często mieszając drewnianą łyżką, by nie zrobiły się grudki. Gotować 8-10 minut na minimalnym ogniu, aż zgęstnieje, uważać by się nie przypaliło - ciągle mieszać.

Gęstą kaszę posolić, popieprzyć, dodać ser, cały czas mieszać do momentu rozpuszczenia sera. Dodać zioła, chili i łyżeczkę masła. Dobrze wymieszać. Odstawić.

Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową, lekko natłuścić, wyłożyć do niej mamałygę (polentę), wyrównać – można sobie pomóc zwilżoną łyżką. Odstawić na około godzinę do stężenia. Po tym czasie masa powinna zastygnąć i będzie można ją kroić na kawałki. Kawałki obsmażać na złoto na patelni lub na grillu, po 2-3 minuty z każdej strony - albo tak długo aż się przyrumieni.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)