Musztarda brzoskwiniowa




Jak tylko zobaczyłam ten przepis w magazynie kuchennym, musiałam go zrobić natychmiast. Czułam od początku, że mariaż słodkiej brzoskwini + musztardy sprawdzi się. 

Ten słodko-ostry sos musztardowy współgrał z grillowanym kurczakiem. Od razu to zwykłe mięso, wrzucone po prostu na chwilę na grilla, grubo posmarowane sosem, nabrało wyrazu. Do tego młode ziemniaki z koperkiem i sałatka z pomidorów polana pesto z bazylii. 

 Musztarda będzie pasować też do deski serów żółtych. Po jednym dniu w lodówce, gdy smaki "przegryzą się", jest jeszcze lepsza. Oryginalny przepis ze strony Bon Appetit. Spróbujcie koniecznie, choćby z ciekawości.

Musztarda brzoskwiniowa

Składniki:

  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • 2 łyżki cukru (30 ml)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (do posypania wierzchu) - pominęłam
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Brzoskwinię naciąć na krzyż - na górze - ułatwi to obieranie ze skórki. Na kilka-kilkanaście sekund zanurzyć we wrzątku, odcedzić, przelać chłodniejszą wodą. Obrać ze skórki. Wyrzucić pestkę, a brzoskwinię pokroić na mniejsze kawałki.

W niedużym rondelku połączyć brzoskwinię, cukier, ocet i sól. Gotować na niedużym ogniu 5-8 minut, aż brzoskwinia zmięknie, a sok w większości odparuje. Odstawić do ostudzenia. Zmiksować - ale nie na zupełnie gładkie puree. Można też rozdrobnić widelcem, albo przetrzeć przez sitko. Dodać obie musztardy, ewentualnie dosolić do smaku. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.



Bądź towarzyski, podziel się!


1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)