Babeczki dyniowe z polewą z białej czekolady




Jeden z moich ulubionych przepisów. Zazwyczaj ciasta z dynią wymagają puree z dyni, czyli znacznie więcej przygotowań. Tutaj dynia jest surowa, więc ciasto jest szybkie w przygotowaniu, bardzo mi to pasowało, gdyż nie miałam dużo czasu na przygotowanie czegoś na bodajże ostatni grill na działce w tym sezonie. 

Mam wrażenie, że to ciasto nie może się nie udać. Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, a także korzenne ciasta dyniowe, nie będziesz zawiedziony. Ba, powinieneś spróbować!

Uwaga: w oryginalnym przepisie z Bon Appétit, znalezionym na blogu kwestiasmaku.com (a poleconym na jednym z grup o jedzeniu na fb, co dodatkowo zachęciło mnie do jego spróbowania) otrzymujemy ciasto, przygotowywane w kwadratowej formie 20x20 cm. Chciałam uzyskać indywidualne porcje ciasta, więc zrobiłam z nieduże babeczki. W sam raz na kilka kęsów. Ciasto jest bardzo wilgotne, powiedziałabym "mięsiste". To dzięki dyni. Zmniejszyłam ilość cukru (do pół szklanki) i to był strzał w dziesiątkę! Bardzo polecam!


Babeczki dyniowe z polewą z białej czekolady

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 szklanka drobno startego miąższu dyni (miąższ był ciasno upchany w szklance, także było jej dużo)
  • 0,5-0,75 szklanki brązowego cukru (dałam pół szklanki cukru i moim zdaniem było w sam raz słodkie, zwłaszcza z polewą)
  • 0,3 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić laską wanilii albo cukrem waniliowym)
  • 0,75 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni bez tłuszczu (albo laskowych)


Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady

oraz: 10 foremek na babeczki albo forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana masłem

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku i cynamon w proszku.

W drugiej misce wymieszać startą dynię, brązowy cukier, przestudzone masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów.

Ciasto wyłożyć do foremek, najlepiej sprawdzają się tu silikonowe (nakładałam do 2/3 wysokości, ale ciasto bardzo nie rośnie) i piec przez około 20 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Wyjąć z foremek.

Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilka-kilkanaście minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki orzechów.







8 komentarze :

  1. wyglądają przepięknie. powoli zbieram przepisy na dynię i w tym sezonie będę musiała ją w końcu oswoić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia ma za zadanie nadać wilgoci, jest niewyczuwalna, neutralna smakowo, także myślę, że może smakować także tym, którzy z dynią nie są "oswojeni"

      Usuń
  2. Mniam, wyglądają cudownie, jestem pewna, że smakowały wybornie :)
    Ja robię puree na zapas - od razu z całej dyni, i potem po trochu wykorzystuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie babeczki! :)
    Dyniowe muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta szklanka miąższu to mniej więcej ile wagowo wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, zważę przy najbliższej okazji.

      Kupiłabym mały kawałek dyni, ok. pół kg, bo od trzeba jeszcze odjąć skórę i pestki

      Usuń
  5. Ten przepis jest fantastyczny! Najlepsze babeczki, jakie jadłam. Przykro mi, że odkryłam ten przepis, bo teraz rodzina ciągle się domaga ich pieczenia, hehe. Jolanta

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)