poniedziałek, 15 września 2014

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z serem feta




Lubię grillowaną paprykę, a także taką upieczoną i pozbawioną skóry. Świetnie się sprawdza jako składnik past do chleba czy makaronu. Tym razem szukałam pomysłu na zupę. Znalazłam u Thiessy, która z kolei inspirowała się przepisem z książki Janka Paszkowskiego, jednego z uczestników pierwszej edycji Master Chefa. W tej zupie chodzi głównie o dodatki, czyli o połączenie słodkawej zupy ze słoną fetą, aromatyczną kolendrą i chrupiącymi chipsami tortilla. Zupa jest bardzo fajna. Natka kolendry jest w tym połączeniu ważna, ale ja po wizytach w dwóch sklepach i jej braku, odpuściłam i dałam natkę pietruszki.

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z fetą

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 spore pomidory lima
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l wywaru warzywnego*
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • natka kolendry do posypania (zastąpiłam natką pietruszki)
  • ser feta do posypania
  • chipsy tortilla do posypania

*przygotowałam z 3 marchewek, 2 małych pietruszek, małej nieobranej cebuli, kawałka selera, kilku gałązek natki pietruszki i dwóch suszonych grzybów, z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego, zalanych wodą na kilka cm ponad warzywa, ugotowanych na wolnym ogniu przez godzinę

Wykonanie:

Na blaszce lub w naczyniu do pieczenia ułożyć umyte papryki i pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do momentu, kiedy skórka z papryki lekko ściemnieje i zacznie odchodzić od papryki (40-60 minut). Przełożyć do miski, przykryć talerzem i odstawić na chwilę, żeby lepiej się obierała. Z obraniem pomidorów nie powinno być problemu. Płynu, który wyciekł z papryki nie wylewać, tylko dodać do zupy wraz z papryką.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i seler naciowy, smażyć, aż cebula lekko się zrumieni a seler zmięknie. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Smażyć jeszcze przez minutę.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem, dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, oraz pomidory. Gotować 15 minut, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i całość zmiksować.

Zupę podawać posypaną pokruszonym serem feta, posiekaną natką kolendry oraz chipsami tortilla.





0 komentarze

Prześlij komentarz