Karkówka pieczona





Szybka w przygotowaniu, intensywnie przyprawiona, i - co ważne - soczysta karkówka, pieczona w całości. Pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawałam z sosem powstałym z pieczeni karkowej, z tłuczonymi ziemniakami i burakami na ciepło. 

Gdy coś zostanie po obiedzie, karkówkę można tez jeść na zimno - jako pieczoną wędlinę na kanapki. Można też obiadowe plastry pieczeni odgrzać w sosie.

Karkówka robi się bardzo szybko, marynuje około 15 minut. Przy jej przygotowaniu inspirowałam się tym przepisem ze strony olgasmile.com


Karkówka pieczona w całości, z majerankiem i czosnkiem

Składniki:

  • 1,8 kg karkówki
  • 5-6 łyżek majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 10 ząbków czosnku
  • pieprz czarny mielony, do smaku
  • ok. 100 ml wody

Wykonanie:

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę, połączyć z solą i w miarę możliwości rozetrzeć na gładką pastę. Dodać pieprz, majeranek i olej. Dodać trochę wody - tyle by można było tą w miarę mokrą pastą natrzeć karkówkę. Po obłożeniu karkówki przygotowanymi przyprawami odstawić ją do gęsiarki z pokrywką (lub garnka z pokrywką, który nadaje się do pieczenia w piekarniku), wlać na dno parę łyżek wody. Nastawić piekarnik na 180 st. C, grzanie góra/dół.

Gęsiarkę z karkówką włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 1 h i 50 minut, dwu- lub trzykrotnie polewać karkówkę płynami z dna gęsiarki.

Wyjąć z piekarnika, nieco odkryć pokrywkę. Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 15-20 minut, po to aby soki równomiernie rozeszły się po pieczeni.

Kroić na plastry, polewać sosem powstałym z pieczeni;. Podawać na ciepło, np. z ziemniakami i burakami na ciepło/inną sałatką/surówką.

Podziel się przepisem!


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

6 komentarze :

  1. Wyglada na bardzo soczysta. Moj malzonek ostatnio zamiast kupnej wedliny piecze rozne kawalki miesa, zeby bylo do chleba i straszne podaszwy mu wychodza. Ja nawet nie chce tego probowac:-) Podrzuce mu Twoja recepture.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była bardzo soczysta. Nie wiem czy to nie jest kwestia gęsiarki, z rękawa foliowego taka mi nie wychodzi.

      Usuń
  2. Zrobiłam, tylko nie na karkówce a na łopatce. Przez noc stało w lodowce. Potem włożyłam w "kopertę" z folii aluminiowej i wyszło super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również zrobiłam :-) zamarynowałam na noc.Piekłam w brytfance i wyszedł mega soczysty kawał mięsa idealny na obiad!Polecam!

    P.s.
    Do marynaty dodałam jeszcze szczyptę ostrej papryki i kilka kropel magi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że dałaś znać po zrobieniu. Przepis to zawsze tylko punkt wyjścia i można modyfikować, stale tak robię :)

      Uwielbiam brytfanki, gęsiarki i inne tego typu naczynia, są świetne do pieczenia mięsa... ale też do pieczenia chleba.

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)