środa, 19 listopada 2014

Ciasto żytnie razowe z jabłkami




Wydaje się, że z mąki żytniej, w dodatku razowej, może tylko być chleb. Okazuje się jednak, że może wyjść wilgotne ciasto, smakujące trochę jak piernik albo inne ciasto korzenne. Bałam się nieco efektu, niepotrzebnie.

Zatem jeśli szukacie przepisu na zdrowe ciasto, w dodatku łatwe, to wypróbujcie ten poniższy. Ciasto zawinięte w folię spożywczą, długo zachowuje świeżość. Porcja jest niewielka, co bardzo mi odpowiada. W sam raz na dwa weekendowe dni dla małej rodziny.

Mam w domu miniaturową formę do babki z kominem o średnicy 16 cm, takiej użyłam do upieczenia ciasta. W oryginale nie ma lukru, ale ja trochę go dałam, z dobrym skutkiem.
Źródło inspiracji - Mojewypieki.com za przepisem Dana Leparda.

Ciasto żytnie razowe z jabłkami, pełnoziarniste

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g golden syrupu*/złocistego syropu (lub miodu)
  • 70 g brązowego lub trzcinowego cukru**
  • 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałów, do oprószenia
  • dodatkowo: nieco masła do natłuszczenia i mąki/mielonych migdałów/bułki tartej do wysypania formy

opcjonalnie lukier: 1/4 szklanki cukru pudru i łyżeczka wody (mniej więcej, do uzyskania pożądanej gęstości)

Wykonanie:


Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać.

W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić.

Do małego garnuszka włożyć masło, golden syrup lub miód i cukier brązowy/trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać mleko, wymieszać, dodać jajko i roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłka i wymieszać.

Miniaturową foremkę do babki z kominem o średnicy 16 cm lub mini keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami lub mielonymi migdałami albo bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać łyżką. Jeśli pieczemy w keksówce, na wierzch posypać płatkami migdałów. Jeśli pieczemy w formie do babki, migdały posypiemy na końcu, po upieczeniu i bezpośrednio po polukrowaniu.



Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zupełnie wystudzić przed krojeniem.
Można polukrować.

*bardzo źle brzmi mi "golden syrup", jest to tak trudno występujący produkt w Polsce, że przyjęło się używanie i odmiana jego oryginalnej nazwy; przepraszam za tę koślawość języka
** w oryginale było 100 g, ale ciasto jest wystarczająco słodkie przy zmniejszonej ilości


Bądź towarzyski, podziel się!

2 komentarze: