Blok czekoladowy



Przepis na klasyczny blok czekoladowy, zwany też czasem czekoladą kryzysową. Taki robiła moja babcia i ciocia. Jest najlepszy.

Mam miłe wspomnienia z dzieciństwa, z wakacji u babci, związane z blokiem czekoladowym. Blok był prawdziwym rarytasem. Krojony z dużej blachy, po kawałeczku, najwyżej dwóch, dla każdego z wnucząt. Czasem z bakaliami, czasami bez. Innym razem z herbatnikami petit beurre. Czasami ze wszystkim naraz.

Niektóre smaki zapamiętane w dzieciństwie potem, po latach, rozczarowują. Blok czekoladowy pozostał rarytasem i smakuje dokładnie tak, jak w dzieciństwie. Jego zrobienie jest bardzo proste i szybkie. Gwarantuję, że tym blokiem czekoladowym zrobicie prawdziwą przyjemność rodzinie. Będzie im smakować dużo bardziej niż zwykła czekolada, nawet ta z okienkiem.


Uwaga! Ten blok czekoladowy jest słodki. Dla mnie idealny, ale oczywiście można trochę zmniejszyć ilość cukru, jeśli nie lubisz bardzo słodkiej czekolady.

Blok czekoladowy, najlepszy

Składniki na 400 g mleka:


  • 400 g mleka w proszku pełnego (niegranulowanego)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 120 ml wody
  • 40 g gorzkiego kakao

Składniki na 500 g mleka:

  • 500 g mleka w proszku pełnego (niegranulowanego)
  • 315 g masła
  • 315 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 150 ml (10 łyżek) wody

Dodatkowo:

  • garść suszonych wiśni lub żurawin i 200 g pistacji (mogą być solone, takie zwykłe, na wagę)
  • albo: spora łuskanych garść orzechów laskowych
  • albo mieszanka orzechów włoskich i laskowych (najlepiej świeżo łuskanych)
  • opcjonalnie: 100 g połamanych na mniejsze kawałki twardych herbatników petit beurre

Wykonanie:

Do garnka wsypać cukier i kakao, dodać wodę i posiekane na drobne kawałki masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, a cukier się rozpuści. Zagotować. Masę nieco przestudzić (ok. 5 minut). Stopniowo wsypywać mleko w proszku, energicznie mieszać trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Nie mogą pozostać grudki.

Dodać: żurawinę/wiśnie i pistacje albo orzechy laskowe/włoskie. Można dodać też połamane na małe kawałki herbatniki. Blok czekoladowy będzie pyszny i bez dodatków.

Masę wyłożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20-27 cm, albo kwadratowej o wymiarach 20x20 cm, wyrównać. Blok będzie wówczas niski i łatwo będzie można go później pokroić na małe kawałki wielkości cukierków. Można go też oczywiście wyłożyć do niedużej keksówki.

Formę wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Masa zastygnie i będzie się z łatwością kroić.









Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze :

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego przepisu szukałam!!!! Blok smakuje dokładnie tak jak w dzieciństwie.Pycha!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)