niedziela, 28 grudnia 2014

Blok czekoladowy



Przepis na klasyczny blok czekoladowy, zwany też czasem czekoladą kryzysową. Taki robiła moja babcia i ciocia. Jest najlepszy.

Mam miłe wspomnienia z dzieciństwa, z wakacji u babci, związane z blokiem czekoladowym. Blok był prawdziwym rarytasem. Krojony z dużej blachy, po kawałeczku, najwyżej dwóch, dla każdego z wnucząt. Czasem z bakaliami, czasami bez. Innym razem z herbatnikami petit beurre. Czasami ze wszystkim naraz.

Niektóre smaki zapamiętane w dzieciństwie potem, po latach, rozczarowują. Blok czekoladowy pozostał rarytasem i smakuje dokładnie tak, jak w dzieciństwie. Jego zrobienie jest bardzo proste i szybkie. Gwarantuję, że tym blokiem czekoladowym zrobicie prawdziwą przyjemność rodzinie. Będzie im smakować dużo bardziej niż zwykła czekolada, nawet ta z okienkiem.


Uwaga! Ten blok czekoladowy jest słodki. Dla mnie idealny, ale oczywiście można trochę zmniejszyć ilość cukru, jeśli nie lubisz bardzo słodkiej czekolady.

Blok czekoladowy, najlepszy

Składniki na 400 g mleka:


  • 400 g mleka w proszku pełnego (niegranulowanego)
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 120 ml wody
  • 40 g gorzkiego kakao

Składniki na 500 g mleka:

  • 500 g mleka w proszku pełnego (niegranulowanego)
  • 315 g masła
  • 315 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 150 ml (10 łyżek) wody

Dodatkowo:

  • garść suszonych wiśni lub żurawin i 200 g pistacji (mogą być solone, takie zwykłe, na wagę)
  • albo: spora łuskanych garść orzechów laskowych
  • albo mieszanka orzechów włoskich i laskowych (najlepiej świeżo łuskanych)
  • opcjonalnie: 100 g połamanych na mniejsze kawałki twardych herbatników petit beurre

Wykonanie:

Do garnka wsypać cukier i kakao, dodać wodę i posiekane na drobne kawałki masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, a cukier się rozpuści. Zagotować. Masę nieco przestudzić (ok. 5 minut). Stopniowo wsypywać mleko w proszku, energicznie mieszać trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Nie mogą pozostać grudki.

Dodać: żurawinę/wiśnie i pistacje albo orzechy laskowe/włoskie. Można dodać też połamane na małe kawałki herbatniki. Blok czekoladowy będzie pyszny i bez dodatków.

Masę wyłożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20-27 cm, albo kwadratowej o wymiarach 20x20 cm, wyrównać. Blok będzie wówczas niski i łatwo będzie można go później pokroić na małe kawałki wielkości cukierków. Można go też oczywiście wyłożyć do niedużej keksówki.

Formę wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Masa zastygnie i będzie się z łatwością kroić.









Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego przepisu szukałam!!!! Blok smakuje dokładnie tak jak w dzieciństwie.Pycha!

    OdpowiedzUsuń