Wigilijny karp smażony

Podziel się przepisem:





Karp to moja ulubiona ryba wigilijna. Moja mama przyrządza go tak wspaniale, że czekam na niego cały rok. Jest słodkawy i maślany. W przepysznej panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Karp musi być smażony na maśle, najlepiej klarowanym. Żaden olej (chyba że jako dodatek do zwykłego, nieklarowanego masła, by się nie przypaliło) nie da TEGO smaku.

W dzień Wigilii nie smażymy karpia podczas kolacji albo tuż przed. Zazwyczaj robimy to rano, by później karpia odgrzać w piekarniku. Ta metoda sprawdza się od lat. Polecam ją i Wam.

Zachęcam do poszukiwania wyśmienitych karpi milickich, które z pewnością nie będą muliste! Wówczas można darować sobie moczenie karpi w mleku czy obkładanie cebulą. Ostatnio jeden z dyskontów proponował właśnie te karpie, więc są one dostępne nie tylko dla garstki.

Szukajcie adresów polecanych gospodarstw rybackich na stronach DolinaBaryczypoleca, Stawy milickie oraz na fb. Z chęcią przyjmę też inne Wasze rekomendacje.

Wigilijny karp smażony na maśle

Składniki:

  • 1 karp w całości, wypatroszony
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • ewentualnie: mleko do moczenia dzwonków albo cebula

Wykonanie:

Z karpia usunąć łuski. Skrobie się je ostrym nożem przesuwając go od ogona w stronę głowy. Odciąć głowę. Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć głowę (można ją wykorzystać, bez skrzeli, do ugotowania zupy rybnej), rybę podzielić na kawałki - dzwonka.

Zanim usmażymy karpia, można go wymoczyć w mleku albo obłożyć go plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu utraci on swój lekko mulisty smak.

Rybę oprószyć solą i pieprzem. Odstawić przynajmniej na kwadrans. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, albo - opcjonalnie - tylko w mące.

Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron, do zezłocenia.

Można podawać od razu albo odgrzać później w piekarniku. Wystarczy usmażone karpie przełożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej z pokrywką, gęsiarki lub innego naczynia z pokrywką, nadającego się do pieczenia w piekarniku. Formę z pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 st. C na około pół godziny (w zależności od ilości nasmażonego karpia).

Wigilijny karp smażony z pieczarkami

Przygotowanie jak wyżej, ale dodatkowo trzeba usmażyć pokrojone na małe kawałki pieczarki, wraz z zeszkloną cebulą, przyprawione solą i pieprzem. Pieczarki dajemy na dno żaroodpornego naczynia, można też dodać do nich łyżkę lub dwie śmietanki kremówki. Warstwa pieczarek powinna też być jako przełożenie pomiędzy warstwami karpia i na górze. Można na wierzch położyć wiórki masła albo dwie łyżki śmietanki kremówki.




Wigilijny karp smażony z migdałami

Przygotowanie jak karpia na maśle. 100 g płatków migdałowych zrumienić na patelni na 3-4 łyżkach roztopionego masła. Karpia posypać uprażonymi płatkami tuż przed podaniem.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)