Kanapka z gotowaną piersią kurczaka, mango i salsą z pomidorów i imbiru




W tej kanapce smaki łączą się ze sobą w sposób prawdziwie uzależniający! Słodkie mango, delikatna, gotowana pierś kurczaka, wyrazista salsa z imbirem, a do tego odrobina prostego i aromatycznego sosu majonezowego z curry - smakowe szaleństwo! Podzielam ten zachwyt Janka Paszkowskiego, finalisty programu Master Chef, który zamieścił ten przepis w swojej książce "Kuchnia z pasją" - nota bene interesującej pozycji, zawierającej sporo łatwych (co ważne) i szybkich, a przy tym ciekawych przepisów. Poniżej podaję nieco zmienione proporcje, bo podane w książce nieco mi się nie zgadzały; prawdą jest jednak to, że proporcje i tak są umowne - zależy jak bogatą kanapkę zrobisz. Jako, że mamy zimę i brak jest aromatycznych malinowych pomidorów, użyłam w zamian przecieru pomidorowego z kartonu, takiego bez żadnych dodatków.

Kanapki nie muszą by nudne, a ta jest tego najlepszym przykładem. Zrób ją sobie, tym bardziej, że wszystkie składniki są raczej łatwo dostępne.

Kanapka z gotowaną piersią kurczaka, mango i salsą z pomidorów i imbiru

Składniki na ok. 4-5 długich kanapek:

  • 1 bardzo duża lub półtorej mniejszej piersi z kurczaka
  • 5 długich kromek chleba np. słowiańskiego albo bułek paluchów
  • 1/2 dojrzałego mango
  • salsa z pomidorów i imbiru (przepis niżej) - po 2-3 łyżki na kromkę
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek dużej czerwonej papryki (1/2-3/4 papryki)
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka listków świeżej kolendry ew. natki pietruszki
  • opcjonalnie: sól i pieprz
  • opcjonalnie: ostra marynowana papryczka

salsa z pomidorów:
  • 1 duży pomidor malinowy lub "gargamel" bez skóry (użyłam 3/4 szklanki przecieru pomidorowego z kartonu)
  • kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru długości 1,5 cm
  • 1 łyżka dobrego ketchupu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:

Piersi z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą (tylko taką ilością, która je zakryje). Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Składniki salsy zmiksować na gładką masę.

Przygotować majonez z curry, który jest wspaniałym dodatkiem do kanapki. W tym celu wymieszać majonez, przyprawę curry, dodać odrobinę soku z cytryny. Ewentualnie można dodać odrobinę soli i pieprzu.

Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w paski. Obrane mango pokroić w plasterki; obraną czerwoną cebulę pokroić w półtalarki.

Każdą z kromek posmarować salsą z pomidorów, ułożyć pozostałe składniki, udekorować majonezem z curry (mniej niż łyżeczka na porcję) i koniecznie posypać natką kolendry lub pietruszki. Gotowe. Teraz już tylko weź kanapkę do ręki i zatrać się w przyjemności jedzenia.


Bądź towarzyski, podziel się!



6 komentarze :

  1. Super. Warto zrobic, kiedy juz beda dobre pomidory.
    Ja juz kiedys pisalam gdzies na FB, ze ksiazka Janka Paszkowkiego jest jedyna z posrod uczestnikow MC, ktora przypadla mi do gustu w calosci. Jedyna, jaka chcialabym miec na polce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będą dobre pomidory, może nie być dobrego mango :( Chociaż teraz to pewnie są przez okrągły rok dzięki dyskontom.

      Widziałam gdzieś recenzję książki, że warto ją mieć, może nawet u Ciebie.

      Po przejrzeniu tej książki w księgarni wiedziałam, że muszę przetestować kilka przepisów.

      Thiesso, gotowałaś może pierś z kurczaka aż 40 minut, jak Janek pisze? Moja była już gotowa po 15 minutach.

      P.S. Kupiłam w taniej książce za 17 zł.

      Usuń
    2. Ja piersi z kurczaka gotuje zazwyczaj ok 20 minut i mysle, ze jest OK.

      Usuń
  2. Prze-py-szne!!! Zajadam się tym przez weekend.

    Anka

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)